България е сред страните от ЕС с най-малък държавен дълг като дял от БВП, става ясно от годишния отчет на МФ. Съгласно последните публикувани тримесечни данни от Евростат през октомври 2016 г., дългът на сектор „Държавно управление" е 29,4% от БВП, което нарежда страната ни на трето място, само след Естония (9,7%) и Люксембург (22%). Това ниво е не само далеч под горния праг на Маастрихтския критерий за влизане в еврозоната от 60%, но и значително под средните нива за страните в ЕС-28 и ЕС-19, които съответно са 84,3% и 91,2%.

Управлението на държавния дълг през 2016 г. е осъществено в съответствие с предвидените дългови ограничения в закона за бюджета. Поетият но­в държавен дълг за 2016 г. 4,4 млрд. лв., при предвиден в закона максимален размер на новия държавен дълг до 5,3 млрд. лв. В края на 2016 г. се очаква номиналният размер на държавния дълг да бъде 25,8 млрд. лв., при предвиден в закона максимален размер на дълга в края на годината от 26,6 млрд. лв.

През март 2016 г. МФ успешно емитира двоен транш еврооблигации на обща стойност 1,994 млрд. евро в рамките на определения от закона за бюджета лимит за новопоет външен дълг в размер до 3,9 млрд. лв. Проявеният голям инвеститорски интерес към предлаганите от България ценни книжа, в комбинация с широкото разнообразие на подадените заявки, затвърдиха възможността държавата да се финансира пазарно и са признак за доверие на глобалните инвеститори към провежданата фискална политика в страната, коментират от МФ.

През настоящата година България беше отличена от авторитетното списание „Global Markets" с наградата за „Най-добра държава в Централна и Източна Европа за управление на държавния дълг/ Емитиране на облигации на международните капиталови пазари". Отлично избраният момент за пласиране на двойния транш еврооблигации през месец март 2016 г., осъществено непосредствено след обявените от страна на ЕЦБ мерки за количествени улеснения, в комбинация с неочакваното решение на Министерството на финансите да емитира облигации без предварително да проведе традиционното „роудшоу", са в основата на присъдената награда. Специализираното във финансовите пазари издание отбелязва, че подбраният метод за издаване на облигациите показва нарастваща финансова вещина и увереност на страната.