Днес, на пл. „Свобода“, пред сградата на Общината се състоя традиционното русенско коледуване с участието на  коледарски групи от читалищата в кв. „Средна кула”, с. Тетово, с. Сандрово и с. Николово.

Шествието на коледарите премина по два лъча - от Градските хали и от пл. „Хан Крум“ в посока пл. „Свобода“, където кметът на Русе – г-н Пламен Стоилов посрещна четирите групи. Тази година като основен домакин на коледуването се изяви фолклорната група от      кв. „Средна кула“. Тя пресъздаде по стара традиция част от характерните за Бъдни вечер обичаи – подготовка на бъдника, подреждане на традиционната трапеза, къдене на трапезата и благословия за здраве и берекет.

Г-н Стоилов беше провъзгласен от дружината коледари за най-добър стопанин и цар на коледарите, а малко коледарче го сурвака за здраве и благополучие. Той от своя страна отправи своите пожелания към тях и всички русенци по случай настъпващите празници.

В края на коледуването всички участници и гости имаха възможност да опитат от традиционната коледна баница, любезно осигурена за поредна година от хлебопекарна „Филаделфия”.

Събитието е част от Коледно-новогодишния фестивал Русе 2016, организиран от Община Русе.