Знаем какви са традиционните храни, които присъстват на коледната трапеза в България, но вижте какви интересни ястия са включени в празничното меню в различни кътчета на планетата.

Във Франция на Коледа традиционно се похапват миди "Сен Жак" с билки и сирена, поднесен в малки черупки като предястие. Всеки французин свързва този празник именно с аромата на морските дарове.

В Мексико похапват празнично коледно ястие, наречено "Чили ен ногад". Състои се от пълнено месо, печени чушки, кремообразен сос с орехи и семена от нар.

Подобно на французите и италианците залагат предимно на морски деликатеси на Коледа. Калмари, лингуини с миди, скариди - всичко в тази вечеря в чест на раждането на Исус е абсолютно съвършенство. 

В Русия коледните предястия се отличават с много кисели и солени вкусове,

а платата с маринована риба са любим празничен деликатес на малки и големи в тази страна.

За бразилците на коледната трапеза се сервира пуйка, маринована в шампанско и подправки. Името на това ястие е "Чея де натал".

7) Австрийците са привърженици на една специална торта, която задължително присъства на масата по Коледа. Това е тортата "Захер", която има приятен шоколадов блат и се поднася със сладко от кайсии.

Вижте останалите коледни ястия по света във видеото: