Повишаване на консумацията на електроенергия в домакинствата по време на празниците очакват от електроснабдителните дружества. Експерти от ЧЕЗ и ЕВН дадоха няколко съвета как да оптимизираме сметката си. Сред предложенията за намаляване на разходите са понижение на температурата вкъщи с 1 градус, което би намалило дължимото с 10 %. А ако изключим фурната 10 минути преди края на печене, ще спестим до 20 % от разходите за нейната работа.

По Коледа и Нова година хората прекарват повече време вкъщи, по-дълго са включени отоплителните уреди, готварски печки работят по-интензивно хладилниците също консумират повече, дори коледната украса често се захранва с електроенергия, а това води до по-високи сметки за ток. Димчо Станчев - директор Обслужване клиенти в ЧЕЗ даде съвети как да оптимизираме сметката си за ток:

"Ако за хората не е проблем и те могат да намалят температурата в помещенията, в които стоят с един градус дори, това може да понижи сметката им с 10%. Ако пък температурата на бойлера падне от 60 на 55 градуса, разходите за подгряване на вода слизат също с 10%. Изключването 10 минути преди края на печене на фурната спестява до 20% от разходите за нейната работа. Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника също може да оптимизира разхода за този уред с до 30%", каза Станчев.

Петър Костадинов от ЕВН обясни, че ако проветряваме трябва да отворим прозорците наведнъж, а не да отваряме често, защото помещението изстива по-бързо. Някой уреди консумират много енергия като ютия сешоар или духалка с мощност около 2000 вата.

"15 минути на ден работа на такъв уред на годишна база консумира близо 180 киловатчас или 30 лева. Това е всъщност стойността на енергията, която се ползва от тези уреди, които всеки един специалист по енергийна ефективност ги отрича и въпреки че видимо ни дава по-бърз комфорт, когато ги включим, всъщност те са едно от т.нар. енергийни вампири", допълни той.

Костадинов допълни, че е хубаво вечер когато спим независимо дали градусите да са по-ниски от колкото през деня когато сме си вкъщи. Освен това е важно е да не покриваме уредите за отопление - като например да използваме парното за по-бърз начин да изсушим прането.