Почти 600 души са избягали от лагерите за бежанци в България само в периода от 1 до 15 декември и полицията не знае къде са. През ноември самоволно напусналите са 1647 души, тоест за месец и половина се губят следите на 2247 души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен или бежански статут т.е. още не са получили такъв, съобщава в. "Сега".

Медията коментира, че толкова много избягали за седмица показва "изключително добро функциониране на каналите за нелегален трафик на хора, което не е възможно без съдействието на полицаи". Миналата седмица напусналите лагерите са 258. Заловените по границите и в страната са по-малко - 226 души.

Тенденцията в България е тревожна - данните от официалната статистика на МВР през последния месец и половина показват повече избягали към Западна Европа, отколкото хванати от полицията. Заловените на входа, изхода или в страната за този период са 1132-ма. Броят на напускащите България пак се е увеличил, въпреки че имаше сериозен спад, след като в края на лятото Сърбия уплътни постовете си по границата и минаването на нелегални оттам стана почти невъзможно. Най-много избягали има между 10 и 17 ноември - 572-ма души.

На въпрос какво се случва с тези мигранти, на които се отказва бежански статут и които само за последните месеци са над 1000 души, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви: "Тези, за които има откази, се извеждат или доброволно, или по друг ред от страната".

"Комуникираме постоянно както с отговорниците на центровете, така и с директора на ДАБ Петя Първанова и Столичната община. Ежедневно се провеждат специализирани операции в зоните, където има концентрация на такива чужди граждани", увери шефът на СДВР Младен Маринов, цитиран от Агенция "Фокус". Той обясни, че става въпрос за бул. "Мария Луиза", местата около джамията, голяма част от тях ползвали и метростанциите, за да се топлят.

"Тенденцията в последните 10 дни е при полицейските проверки да установяваме все по-малко незаконно пребиваващи чужди граждани. Всички, на които им бъдат извършени проверки, са със съответните документи за временно пребиваващи или чакат статут. Мога да кажа, че засега нещата са под контрол. Ползва се в пълен капацитет видеонаблюдението на общината. Видеонаблюдението от големите пазари е изведено на мониторинг в дежурния център на СДВР. Така че при всеки един сигнал и забелязване на съмнително поведение от лице или група лица имаме екипи, които да реагират на място", увери Маринов.