Освен с големите протести относно незаконно ромско гето, Гърмен се прочу и с друго – арест заради коледна елха.

Оказа се, че Община Гърмен не е позволила на жители на селото да вдигнат коледна елха на площада пред сградата на общината. Причината – имало си жива коледна елха, която общината отглеждала. На някои от местните обаче елхата им се видяла малка и решили да сложат по-голяма - хора от сдружение "Защита на община Гърмен", които протестират срещу ромското гето в общината.

Заради спора в петък вечерта (16 декември) има дори арестувани – за опит да сложат голяма коледна елха, която по традиция се слагала и дори си имало специално място за това, по думите на задържаните. Забрана за поставянето на елхата е на кмета на Гърмен Минка Капитанова.

Пред bTV Капитанова заяви, че "не е точно така". Първоначално бях обвинена, че забранявам коледните празници, каза тя. И обясни, че живата елхичка била засадена преди две седмици – за да се възпитават децата в ценности. Не е проблемът в елхата – а в самоуправство. Разрешението за елхата е дадено за село Марчево, добави кметицата. Това беше отречено от "коледарите", но все пак Капитанова заяви, че няма да маха новата, голяма елха.