Купили сте си нов апартамент и ви предстои да го обзавеждате? Чудите се какъв дизайн да изберете за него? Кое е модерно и кое ще подхожда най-много на помещенията? Ще се опитаме да помогнем в избора ви, като представим някои от най-известните стилове в интериорния дизайн, които ще останат винаги актуални.

Ще започнем, разбира се, с МОДЕРНИЯ СТИЛ. Той е създаден от група европейски дизайнери, представители на училището по дизайн в Баухаус, Германия, през 1919 г. Те представят този стил по следния начин – ясни линии и липса на прекалено много аксесоари и украшения. Някои хора смятат този стил за прекалено прост и скучен, но когато е направен добре, той придава спокойствие на дома. Идеален е за апартаменти и малки пространства, тъй като създава впечатлението, че стаята е по-широка.

Стилът МИНИМАЛИЗЪМ се появява през 1980 г. в Лондон и Ню Йорк, където дизайнерите са се стремили отново към семплост, използвайки бели елементи и обширни места с малко предмети и мебели. Идеята на този стил е да приведе всичко до основните качества и да постигне простота. Вдъхновен е от традиционния японски дизайн и от философията на Дзен. Използват се геометрични форми, елементи без украшения и прости материали, а цветовете са в студената гама.

КЛАСИЧЕСКИЯТ СТИЛ се свързва с ред, симетрия и баланс, който приляга на идеалите на Византийската и Римската империя. Цветовете често са вдъхновени от природата – зелено, синьо, жълто, кафяво. Колкото до белия цвят, ако е в по-тъмната гама, той придава по-класически вид, докато ако предпочитате съвременната обстановка, бихме ви препоръчали искрящо белия. Платовете, използвани в този стил, са елегантни, без много и дразнещи украшения. Памук, брезент и кадифе са най-популярните.

СТИЛЪТ АРТ ДЕКО се появява през 20-те години на ХХ век и се развива след Първата световна война, за да предложи на хората нов стил за нова епоха. Най-използваните цветове са черно, комбинирано с друг цвят, като например зелено, червено или бяло. Светлината в този стил е много важна. Използват се полилеи, лампи по пода, масите и по стените. Повърхността е семпла и чиста, не се набляга на текстурите, но за сметка на това декорацията на предметите и мебелите е много важна.

И последният стил, с който ще ви запознаем е РОКОКО. Името му идва от френската дума за раковина. Той е цветист и богат на декорации. Появява се между 1700 и 1780 година в Западна Европа. Асиметрията, с която се характеризира стилът, е вдъхновена от естествената извивка на дърветата, черупките, облаците и цветята. Използват се много огледала. Характерни цветове са жълто, розово, слонова кост, златно и морско синьо. Мебелите са направени от скъпи материали като тиково дърво и махагон.

Надяваме се кратката ни презентация на някои от най-популярните стилове в интериорния дизайн да са ви вдъхновили да откриете своя и да създадете дома, които винаги сте искали.