В доста абсурдна ситуация останаха жителите на русенския град Ветово. От началото на тази седмица те не могат да правят каквито и да било промени в гражданското си състояние - т.е. да се женят, раждат или дори да... умират.

Проблемът е, че през последните дни Община Ветово остана без връзка с интернет.

Милена Михнева, която завежда отдел ГРАО в кметството, обяснява пред "24 часа", че в момента няма как раждания, бракове и смъртни случаи да се отразят в националната база данни, защото това се случва по Интернет.

Например, при летални случаи, освен хартиения акт се издава и електронен еквивалент, но в момента това е невъзможно, обяснява тя.

Затова жителите на Ветово ще трябва да изчакат да пуснат интернета на кметството, за да могат отново да предприемат промени в гражданското си състояние, съветва Михнева.

До куриозната и доста неудобна за хората ситуация се стигна, след като Общинският съвет на Ветово не гласува бюджета на градската управа за 2016 г. Така тя остана без пари и няма възможност да покрива разходите си, за което алармираше и кметът Георги Георгиев.

Наложи се Община Ветово да уволни и 17 наети безработни, а в най-скоро време се очаква кметството да остане и без ток. Предстои дело в Административния съд в Русе по жалба на кмета Георги Георгиев срещу съветниците заради бюджета.