Apple излезе с официално изказване, признавайки за проблемите, свързани с изтощаването на батерията при някои модели iPhone.

Говорейки за „малък брой“ телефони от модела iPhone 6S, компанията обясни, че засегнатите апарати се изключват автоматично, когато батерията достигне 40 процента. Според Apple, това не е толкова бъг, колкото определена функция.

„Дизайнът на iPhone е такъв, че при определени условия той се изключва автоматично“, казва компанията.

Едно от тези условия например е прекалено ниската температура. Очевидно в този случай не става въпрос за това, но примерът показва, че е възможно телефонът да изгасне не заради проблем, а в резултат на нещо, което се случва извън действията и вниманието на потребителите.

„Тези изгасвания може да ви се струват неочаквани, но тяхната цел е да запазят електрониката в устройството от токови удари“, обяснява Apple, но уточнява, че при някои iPhone 6S бройки има проблемни батерии, които деградират по-бързо от нормалното и водят до тези изключвания. Дефектът се е получил при тяхната изработка, когато батериите са престояли по-дълго време изложени на въздух, преди да бъдат затворени и поставени в телефона.