„По Коледа стават чудеса“ е израз, който често чуваме по време на зимните празници. Той ни кара да вярваме, че има нещо по-светло и по-добро отвъд забързаното ни и често изпълнено с трудности ежедневие. Този израз ни припомня, че Коледа е идеалната възможност да отворим сърцата си и да позволим на добротата в тях да донесе светлина и надежда на хората около нас.

Истината е, че чудеса се случват около нас постоянно, просто Коледната атмосфера ги прави по-лесно забележими. Не е ли фактът, че всеки от нас има потенцияла да лекува или по-точно казано спомага цялостната хармония и баланс на ближния си или самия себе си с добра мисъл или нежно докосване едно малко чудо? И всичко, което е нужно е просто да позволим на светлината в сърцата ни да затопли ръцете ни и да ги положим нежно върху част от тялото. Името на това малко чудо е Рейки. Въпреки че професионалното му практикуване изисква дълго и детайлно обучение разделено на три нива, поредица изпити и регистрация с професионално сдружение, есенцията му е съвсем проста и достъпна за всеки от нас, стига да имаме желание. Майката, която полага ръка или нежно милва удареното краче на детето си за да му мине по-бързо, интуитивно знае това. Найната интуиция, че грижовна мисъл в съзнанието ни и обич в сърцето ни превръщат всяко докосване в лечебно е самата реалност.

Рейки е система за възстановяване, лечение, и духовно израстване. Рейки е дълбоко успокояваща и нежно трансформираща терапия. Спомага естествената хармония и укрепване на съзнанието, тялото, и душата в целостта им.

При сесия на живо, Рейки въздейства върху човешкото биополе. Биополето е научно документиран феномен, който може да бъде дефиниран по следния начин: енергийно поле в и около човешкото тяло, което оркестрира и въздейства върху цялостното човешко здраве чрез фина информация. За да не задълбаваме в научна дискусия, на този етап е достатъчно да кажем, че например по време на сесия енергията, която се излъчва от ръцете на практикуващия е в диапазона 7-10 Херца с концентрация около 7.8 Херца. (натуралната енергийна вибрация на планетата Земя също е 7.8 Херца). Вълни с тази честота са на границата между Алфа и Тета, където възтановяването и лечението на тялото, съзнанието и душата достигат своята връхна точка. Не случайно медицински апарати за лечебно възстановяване на човешки тъкани или кости също оперират в този диапазон. Инициираният Рейки терапевт изпраща значително по-мощни вълни в този диапазон от необучен индивид.

За да разберем как действат сесиите от дистанция, при които разстоянието във време или пространство между „изпращащия“ Рейки и „получаващия“ нямат значение, е нужно да се обърнем към квантовата физика. Квантовата физика (или механика) е теоретичната парадигма, която най-точно и адекватно описва реалността, в която се намираме. Или по-точно, до която съвременната наука е достигнала. Квантовата механика представя реалността, в която живеем, като неделимо цяло, в което илюзорните „части“ са взаимносвързани помежду си отвъд лимитираната парадигма на време и пространство. В контекста на това виждане, човешкото съзнание / дух е не-локален феномен – т.е. не е лимитирано до определно пространство или заключено във времеви диапазон.

Тези виждания може и да звучат доволно отвъд пределите на това, което сме готови да приемем. Въпреки това, ако погледнем собствените си субективни преживявание е лесно да забележим примери, които потвърждават тези виждания. Фактът, че можем да сънуваме и да наблюдаваме с кристална яснота случки и преживявания „случващи се“ извън нашата спалня или в невероятни светове показва, че сънанието ни не е „заключено“ в тялото ни. Друг факт е, че случка със значимост за нас на другия край на земята като например трагичната загуба на близък, може да ни натъжи и да предизвика здравословни промени в тялото ни. Това показва, че въпреки че не е лимитирано във физическата ни обвивка, сънанието ни й влияе. Този пример също показва, че други хора или случки могат да ни въздействат мигновено независимо от дистанция. Случаите пък, в които интуитивно знаем с непоколебима сигурност какво ще се случи в близко или далечано бъдеще, и то се случва точно така, показват че съзнанието ни не е роб на споделената „илюзия“, която наричаме време.

Та след това лирическо отклонение, да се върнем към Рейки. По време на дистанционна сесия, практикуващият използва уменията и намерението си, за да „изпрати“ или по-точно „активира“ лечебната енергия в „получаващия“, който от своя страна, просто я „приема“ със своето внимание и информираност. От горе представениете примери и опсиание, вярвам става ясно защо поставям определни думи в кавички и, че термини ката „изпраща“ и „получава“ са абсурдни на квантово ниво, където илюзиите за време и пространство не важат.

Важно е да отбележим, все пак, че най-новите и разтърсващи научни отркрития в това поле просто потвърждават думите на аватарите в основата на водещите религии като Буда, Кришна, и Иисус.

Буквалният превод на Рей-ки е „универсална енергия“ – концепция популярна в много източни култури – наричана „прана“ в Индия, „ки“ в Япония, „чи“ в Китай. Това ни подсказва, че по време на сесията, практикуващият действа просто като проводник на тази енергия за клиента. Всъщност тялото и съзнанието на клиента „извличат“ през практикуващия точния тип и количество енергия, които ще бъдат най-ползотворни за тях. Ето защо Рейки няма противопоказания и странични ефекти, не може да бъде предозирано, и не изтощава терапевта.

Рейки усилва хомеостатичната регулация на възстановителната и имунната система на тялото. Всяко „докосване“ от ръцете на инициирания е лечебно, което превръща системата в идеалния комплимент за други терапии и конвенционално лечение.

На нивото на съзнанието Рейки възстновява и подсилва всички функции от мисловното до творческото или креативното начало. Духовно, Рейки спомага връзката с интуицията ни и ни помага да отворим сърцата си за повече радост, удовлетвореност и доброта.

Някои от документираните ползи от Рейки включват: дълбоко отпускане и успокояване; по-добър сън; нормализиране на кръвното налягане; облекчаване на хронична или остра болка; подобрена деткосикация и очистване; лично усъвършенстване и емоционален баланс.

Проблемни състояния, с които Рейки може да помогне включват: мигрени; астма; грип и простуда; язва; артрит; безпокойство и депресия; болки в гърба и ставите; липса на самочувствие и само-уважение; ракови образования и други.

Преди сесията се препоръчва да се избягват тежки храни, както и алкохол или стимуланти. Може да отделите няколко минути и да формулирате намеренито си за това с какво желаете от Рейки. Това обаче не е задължително, тъй като Рейки ще ви помогне по най-удачния за вас самите начин.

По време на сесията клиентът е седнал или легнал и остава облечен. Физически контакт не е необходим и е изцяло по желание на клиента. Възможно е да бъдат почувствани топлина или хлад от ръцете на терапевта, нежна вибрация или изтръпване, лек шум в ушите, сърбеж или пулсация. Тези усещания са популярни, но не са задължителни. По-често се наблюдава дълбоко отпускане, което често води до заспиване.

След сесията бъдете нежни и внимателни към себе си. Консумирайте повече вода, свежи плодове и зеленчуци и спете достатъчно. Това ще спомогне възстановяването на организма ви. Кратковременно обостряне на физически или емоционални неразположения е възможно и е нормална част от лечебния процес.

Това е едно кратко, или пък задълбочено, в зависимост от личната ни перспектива опсание на „чудото“ Рейки, което все още крие загадки неразгадани от съвременната наука. Ако искате даучите повече или да се докоснете до тази „магия“ най-добре просто да опитате Рейки сесия.

По Коледа наистина стават чудес, стига да отворим сърцата и сетивата си. А в студените зимни дни, кой не бе искал да бъде затоплен от „магията“?

* Авторът Мартин Стефанов Петков е сертифициран Рейки Майстор/Учител. Той притежава Професионална Диплома, най-високото професионално ниво достижимо в Рейки. Мартин е сред малцината Рейки-практикуващи регистрирани със Съвета за Допълващо е Натурално Здравеопазване (инситутция предоставяща неазвисимо потвърждение за стандард на обучение и практика).Мартин владее както класическото Японско, така и модерното Западно практически наследства в Рейки. Мартин практикува Рейки ежедневно и дистанционно. Той също е член на Рейки Академия Лондон, Групата за Дистанционно Лечение, и Рейки Лечебна Асоциация.

За повече информация: +359 888 246 231, www.martinpetkov.com или пишете на [email protected] или във Фейсбук.

От 18 Декември 2016, Мартин ще предлага Рейки сесии на живо в Русе.

Важно: Рейки не е замяна на лечение предписано от медицински професионалист. За осезаеми резултати се препоръчва курс от сесии.