37.9% от деветокласниците са функционално неграмотни по природни науки. За сравнение, процентът във Виетнам е само 6.

По четене функционално неграмотните са 41.5%, а по математика - 42%. Най-катастрофално е представянето ни по четенеВ тази област продължаваме да държим дъното на ЕС и даже да се влошаваме. Под функционална неграмотност се разбира възможността на тийнейджърите да четат и пишат, но те обаче не могат да разберат, осмислят и използват в житейска ситуация прочетеното.

Това показват резултатите от международното изследване PISA, което представиха в Министерството на образованието (МОН). Изследването е проведено в периода от 14 април - 15 май с участието на 6363 ученици на 15-16 годишна възраст от 180 училища.

И сега като всеки път, когато откриваме периодично топлата вода, на кого да се жалваме? Трудна работа е тази работа с грамотността! Тежка. Усилие иска. Трябва посвещение и целенасоченост, а не скалъпени на две на три домашни, копирани на таблета от някой сайт.

Да разсъждаваме

Ако не са виновни от МОН (където по принцип за нищо все не са виновни!), тъй като ведомството има грижата да подсигури пътищата към всички необходими условия за функционирането на средното образование у нас, и къде мотивирано, къде не учебният процес се случва, то се прехвърляме на следващите по веригата.

Учителите

Затрупан (особено през последните години) в тонове бюрократични задължения, вменени "отгоре", българският учител трябва да удържа баланса между всички глупости, които искат от него, и основната му роля - да преподава. Той търси подходи към новите поколения, които се сменят по чиновете в класната стая, прави опити да възпитава и поучава, опитва се да говори на човешки език с учениците, но все по-често срещу себе си регистрира празни погледи тип 'искърско говедо'. Е, вярно - има и даскали, които карат по стара методика в практиката си, но не можем да ги виним - кой ли иска да ги замести?!

Постепенно прогнилата образователна система превърна учителя в нейн роб за 600 лв., който постоянно трепери да не обърка някоя тъпоумна наредба, да не се скара на капризния келеш, защото ще дойде мамчето или таткото и ще вдигне луд скандал, да се съобразява с прищевките на учениците си и като луд да извинява отсъствия с фалшиви медицински бележки. И така, още ли серизно си мислите, че даскалите са виновни за това недоразумение със смартфон и куха тиква, което отглеждате вкъщи?!

Учениците

Две думи за онези, които разбират защо са в училище. Има много интелигентни, възпитани и будни деца, които напук на всички тегоби, които им поднася българското образование, се опитват да се закрепят до някой мотивиран учител, който да им даде най-доброто от себе си. Вижте ги - през ден ни носят медали от национални и световни олимпиади, разбрали, че образованието е най-ценният капитал на личността.

Но я минете с чин назад и вижте какво става там - напомпани дръвници, омазани кифли, аромат на фризьорски салон, айфонът, ключът за голфа и цигарите. Отвъд 'eлитните' школа, които все се дават като досаден пример от разни експерти, в другият ъгъл на образователната ни система стоят продънени души, изпити мозъци, загнил интелект и отчайващо тъпоумие. До тях реформата няма да стигне, няма да пробие закостенялата им черупка, а образованието не е в състояние нищо да им даде, защото те го считат за нещо позорно, остаряло и задръстено. И за това сте виновни Вие, уважаеми родители на такива деца!

Родителите

Да, да! Не се чудете изобщо! Във Вас е вината, че тийнейджърът, който отглеждате, е изпечен наркодилър още в осми клас. Във Вас е вината, че той знае цигарите и алкохола преди още да е излязъл от детската номерация на обувките. Във Вас е вината, че 'писаното Ви яйчице''семейната ценност на къщата', е с познания за света около него през плитките житейски статуси от Facebook. Какво му дадохте освен пари, таблет и скъпи дрехи? Какво дадохте на душата му? Защо е неграмотен ли, а Вие доколко сте грамотни?!

И не се оправдавайте, че децата в днешно време растели в такава среда и нищо не можело да се направи! Не, може много да се направи. Като за начало бъдете истински родител на детето си, а не банкоматна карта! Първо Ваша е отговорността да му създадете свят на ценности, дори и Вие да не сте имали такъв! Така че не се чудете на изследването за грамотността на учениците, а се вгледайте в резултатите. Дали пък те не са отражение на самите Вас?