Руско-българска междуправителствена комисия ще обсъди въпроса за строителството на петролопровода "Бургас–Александруполис", съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за ИТАР-ТАСС.

"Изхождаме от факта, че въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, споразумението от 2007 г. между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа.

Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане.

На 7 и 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която председателствам. Този въпрос ще бъде повдигнат на него", каза Новак.
Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 г. предвижда определени условия за излизане от международно споразумение – според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници, припомня министърът.

"Към момента няма постигнато взаимно съгласие. Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му", уточнява той.

От проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи,
допълва министърът. В момента общият обем на инвестициите на всички заинтересовани страни е 20 млн. евро.

Споразумението за строителство на петролопровода "Бургас–Александруполис" бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 г.
Маршрутът на съоръжението би трябвало да премине от Бургас до гръцкия град Александруполис на Егейско море.
Тръбопроводът с дължина 285 км трябваше да осигури доставки на руски петрол до Александруполис през българска територия, заобикаляйки Босфора и Дарданелите.

Капацитетът бе планиран за 35 млн. т годишно, които по-късно трябваше да бъдат увеличени до 50 млн. т.

През декември 2011 г. правителството на България обяви решението си да излезе от проекта.
Българският парламент гласува с голямо мнозинство за прекратяване на междуправителствения договор за строителството на петролопровода, припомня ИТАР-ТАСС.