Разработчик на софтуер за откриване на дефекти посочи причината за самозапалването на смартфона Galaxy Note 7 – проблем, който причини сериозни главоболия на Samsung тази есен.

Според експертната оценка на Instrumental, дефектът в устройството се дължи на агресивната вътрешна конструкция. За да спестят пространство, инженерите на Samsung са разположили батерията плътно до другите компоненти, което е недопустимо, предвид разширяването на батерията при нагряване.

Батерията се състои от няколко слоя – един с положителен заряд от литиево-кобалтов оксид, отрицателен слой от графит и два полимерни слоя, импрегнирани с електролит. Заради натиска от страна на близко разположените компоненти, положителните и отрицателните слоеве могат да се докоснат, което води до взрив.

Първоначално Samsung приписа проблема на бракувани батерии, но и след замяната им смартфоните Galaxy Note 7 продължиха да се самозапалват. Очаква се корейският производител да обяви истинската причина за проявения дефект в най-скоро време.