Народните представители приеха декларацията на председателя на парламента Михаил Миков във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа. За декларацията на Миков гласуваха 113 депутати "за", „против” – 3-ма и нито един въздържал се.

Парламентът отхвърли декларацията на ПП "Атака", като 41 народни представители гласуваха "против", 21 – "за" и 67 –"въздържали се".

Декларацията на ГЕРБ също не беше приета, като 83-ма народни представители гласуваха "против", 92-ма "за" и 28 се въздържаха.

В приетата декларация се казва: Народното събрание на Република България отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология.

Осъжда всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания. Призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани.

Настоятелно призовава в навечерието на Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за "демократска република", в която "българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички спадат под един общ закон".

Призовава парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо възползване на деня на Левски”.

ДПС изрази подкрепата си за декларацията, предложена от Михаил Миков. Проблемът с етническия мир в страната е много сериозен и не може да се сведе с едно изказване, свързан е и с нападения срещу религиозни храмове. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.
"Упълномощен съм от името на ПГ на ДПС на специално заседание, да заявя, че всеки един член на ПГ на ДПС, понеже имаме съзнанието, че представляваме общата воля на половин милион български граждани, ще следваме завета на Апостола, че българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всички отношения, и всички ще спазват един общ закон", каза Местан.

"Ще следваме този завет, докато той бъде реализиран наистина, докато се постигне истинско равноправие. С вас можем да спорим дали е постигнато това равноправие, за което мечтае Апостола. Вие вероятно ще отречете тезата ни, но Апостола е разбрал, че няма развитие за нито една страна, която не е сформирала своя етно-религиозен мир. Апостолът е имал силата на духа да каже всичко това в годините на чуждо владичество, огромна сила на духа се иска за това", заяви Местан.

"Без да правя произволни асоциации, ще кажа, че има едно нещо, което трябва да се признае на ДПС. Тази партия беше създадена, като реакция на възродителния процес, но вместо да тръгне по пътя на реваншизма, с първата си учредителна декларация ДПС каза "не" на реваншизма, "да" на териториалната неприкосновеност, на единствената родина, която имаме – България.

Преобразувахме болката от възродителния процес във воля за обща държава. Борим се за равноправие, което четем и в завета на Апостола. България има проблем с етно-религиозните различния. В България етно-религозните различния не зависят от ничия воля. Днес трудно може да си представим моноезична, монокултурна страна, няма такива държави. Разноезичието е характеристика на всички съвременни общества. Нацията не изключва, а предполага етническите различия", заяви още Местан.

Преди това Волен Сидеров представи декларацията на "Атака" за осъждане на изказването на Хюсеин Хафъзов на 14 февруари тази година, с което "той заяви, че няма да спазва законите на страната за агитация на майчин език".

"Такова изказване е недопустимо в българския парламент, защото е антиконституционно. Последваха декларации на ГЕРБ и БСП, след нашата", заяви Волен Сидеров. Той призова народните представители да гласуват автентичната декларация (т.е. тази на "Атака").

"Нека да не играем игрички, всеки със своята декларация, а да бъдем отговорни народни представители, българи и да гласуваме декларацията на ПП "Атака", осъждаща поведението на Хюсеин Хафъзов и повече такива призиви към неспазване на Конституцията да не бъдат казвани", добави още Волен Сидеров.
Изявления от народен представител, че няма да спазва законите и Конституцията на страната по категоричен начин застрашават сигурността на гражданите. Това каза Цецка Цачева, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Парламентарната група, във връзка с декларацията на ПГ на ГЕРБ относно запазването на етническия мир в страната.

След като опозиционната група на ГЕРБ не бе потърсена във форматите, в които това се случва в едно Народно събрание, ние подготвихме свой проект за декларация – Декларация за запазване на ценностите и етническия мир на България. Народното събрание изразява силното си безпокойство от ескалацията и провокациите на етническия мир в страната. Подобни действия застрашават етническия мир. Декларираме, че остро осъждаме антибългарските изказвания на Хюсеин Хафъзов. Ще полагаме всички усилия, за да гарантираме българската демокрация, етническия мир и разбирателството между българските граждани, каза Цачева.

Не е добре за българския парламентаризъм, по такъв повод тук, пред нас в зала да бъдат представени три проекта на декларации. Считам, че аз и колегите ми от ГЕРБ, трябваше да намерим максимален консенсус по отношение на едно явление, което е недопустимо да се случва от тази трибуна. Това не се случи. Фактът е факт – 3 отделни декларации, посочи Цецка Цачева.