Румен Радев, който спечели президентските избори в България и през януари ще встъпи в длъжност като държавен глава, не приема да бъде окачествяван като приятелски настроен към Русия, съобщи австрийската информационна агенция АПА.

"Това е прекалено опростено - като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО", каза Радев в интервю за АПА.

"Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса", заяви безпартийният генерал от военновъздушните сили, който на изборите беше подкрепен от опозиционните социалисти.

Той подчерта, че като президент не иска да противопоставят членството на България в ЕС и "прагматичните" икономически отношения с Русия, допълва АПА. 

От информацията не се разбира дали по време на интервюто за австрийската агенция са били зададени и други въпроси, свързани с Русия. От предизборната кампания обаче се запомниха изявленията на Румен Радев, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва.

Пред АПА Радев казва, че не иска да затваря вратата за Турция. 

"В отношенията с Турция ключовата дума е сигурност. Турция е наш съсед и важен партньор", заявява той. 

ЕС и Турция все повече се раздалечават, но по думите му "това напрежение не може да продължава вечно", защото никой няма полза от него. 

"Тук България като член на ЕС може да строи мостове", каза Радев. 

"Не бива да позволяваме Турция да държи мигрантите като коз в ръката си", смята той.

Според него България като гранична държава е в "деликатно положение" и се нуждае от по-голяма солидарност от ЕС.

Радев настоява за по-голяма европейска солидарност и подкрепа за България срещу "пробуждането на неоосманизма" в турската външна политика.

По повод избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ Радев вижда не само повод за тревога за бъдещето на НАТО, но и удобна възможност. 

"Ние в Европа твърде дълго разчитахме на огромната военна мощ на САЩ и сега трябва да се събудим от дълбокия сън", посочва той. 

Според него ЕС трябва да изгради своя система за сигурност, без да поставя под въпрос ролята на НАТО.

По думите му най-голямото предизвикателство за Европа сега е да запази своето единство, след като гражданите на ЕС са загубили доверие в институциите на общността.

Радев определя гласуването за излизане на Великобритания от ЕС като "удар в лицето на обединена Европа".

"Популистката вълна, гарнирана със засилващия се национализъм, е цъкаща бомба с часовников механизъм. Отлагането на решаването на проблемите налива вода в мелницата на националистите, които подкопават ЕС като идея", отбелязва Радев, цитиран от АПА.