Вчера Nokia официално предаде своята марка на компанията HMD, която вече е планирала поредица от телефони и таблети с Android. Както вече научихме, много от шефовете на HMD са дългогодишни служители на Nokia, но ако това не е достатъчно, за да намали притесненията ви относно бъдещите телефони, ето ви още нещо - очевидно Google е участвала значително в разработката на новите устройства, hicomm.bg.

Това разкрива сайта GSM Arena, който твърди, че интернет гигантът е следил отблизо работата и по всяка вероятност ще допринесе към модифицираната версия на Android. Интерфейсът, който новите телефони ще използват ще бъде опростен, подобно на подхода на Google, така че няма да видим сериозни модификации на операционната система, каквито правят много производители.

Очаква се засилено присъствие на приложения в Google Apps пакета (Assistant, Photos, Allo + Duo и др.) както и съвсем леки изменения върху AOSP и Nokia Z Launcher. Като цяло софтуерният дизайн на новите телефони ще напомня и на серията Moto, определяна като stock Android +. Nokia обещава да върне обичани от потребителите характеристики от старите си телефони като добър живот на батерията, физическа издръжливост и лесен за употреба интерфейс.