Кметовете на четири от най-големите градове в света заявиха, че ще преустановят използването на дизелови автомобили и камиони до средата на следващото десетилетие.

Кметовете на Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина обявиха, че ще наложат забраната с цел подобряване качеството на въздуха, съобщаваBBC.

Ангажиментите, поети по време на традиционната среща на градоначалниците в Мексико, ще влязат в сила от 2025 г. и ще бъдат съпроводени със стимулиране използването на електрически автомобили, както и насърчаване на ходенето пеш и колоезденето.

Използването на дизел в транспорта е подложено на критики през последните години, след като опасенията за неговото въздействие върху качеството на въздуха нараснаха. Световната здравна организация (СЗО) посочва, че около 3 млн. души умират годишно заради замърсения въздух.

Във Великобритания, група активисти призоваха кмета на Лондон да се ангажира за постепенно премахване на дизелови превозни средства в Лондон до 2025 г. Властите в Сеул, столицата на Южна Корея, също обявиха наскоро, че ще ограничат броя на старите дизелови автомобили по пътищата си, но още от следващата година.