Шоуменът Слави Трифонов ще се срещне в понеделник с главния прокурор Сотир Цацаров за разговор по въпросите с подадените жалби за нарушения при гласуването на референдума, обявиха от "Шоуто на Слави" в петък.

Срещата е по искане на телевизионния водещ, а той ще говори пред журналисти преди или след това.

В същото време пред Върховния административен съд се разиграва абсурдна ситуация с въпросните жалби за отмяна на резултата от референдума. Пред ВАС има подадени две жалби от два различни инициативни комитета.

На 23 ноември тричленен състав на съда е оставил първата жалба без разглеждане като недопустима, а делото е прекратено. Тази жалба е подадена не от инициативния комитет, организирал подписката за провеждането на референдума, както изисква законът. Тя е подадена от комитет, регистриран за агитация в разяснителната кампания в подкрепа на отговора "да" на всички въпроси, съобщава специализираният сайт "Де факто".

По тази причина съдът приема, че жалбоподателят няма правен интерес от оспорване, тъй като този комитет не е засегнат пряко от оспорения акт. Отделно магистратите сочат, че този комитет не е оспорил решението на ЦИК за обявяването на резултатите от допитването, а предходно решение.

Прекратяването на делото по тази жалба е оспорено пред петчленен състав на ВАС.

Междувременно "правилният" инициативен комитет е обжалвал "правилното" решение на ЦИК. Този път съда е прекратил "правилното" дело в изчакване на решението по първата жалба. Така жалбоподателите се оказват в абсурдната ситуация да забавят сами движението на собствените си жалби.

ВАС е длъжен по закон да се произнесе в срок от 14 дни по всяка една от жалбите.

"Шоуто на Слави" жали резултатите от референдума, тъй като едва 12 027 гласа не достигнаха резултатите от него да са задължителни за Народното събрание. От предаването смятат, че множество нарушения са станали причина за недостига на тези гласове.