Телескопът "Хъбъл" е направил снимки на галактика, която се поглъща от гигантска черна дупка. Тя може да даде важна информация за някои процеси във Вселената и да помогне в търсенето на отговор на въпроса защо някои стари галактики не формират нови звезди и сякаш нямат никаква активност.

Галактиката NGC 4696 се намира на около 150 млн. светлинни години от Земята. Тя е в съзвездието Кентавър в т.нар. "Най-ярък галактически куп" в съзвездието. При това самата галактика е най-ярката от всички останали. Тя се характеризира с т.нар. "нишки", които  излизат от нея и създават уникална структура, която учените не са виждали досега. Всяка от тези нишки е създадена предимно от прах и газ, като е с дължина 200 светлинни години и е около 10 пъти по-плътна от заобикалящия газ.

Нишките обикалят спираловидно около много яркия център на галактиката. Международен екип от учени, воден от Кеймбридж, е използвал нови снимки от "Хъбъл", които показват повече подробности за NGC 4696. Всяка от нишките е свързана с центъра на галактиката. Позицията и формата на нишките се определя именно от центъра, който се оказва гигантска черна дупка.

Тя изпълва вътрешния регион на галактиката с енергия, която нагрява газовете и е причина за огромната яркост на галактиката и нейните нишки. Магнитното поле също е деформирано, което играе роля в оформянето на нишките и запазването им. В самия център на галактиката нишките правят още една спирала около черната дупка, която постепенно ги поглъща.

NGC 4696 също е стара галактика и има същите особености. Тя е изпълнена със стари звезди и не формира нови, въпреки че разполага с необходимите съставки. Според астрономите една от причините може да е измененото магнитно поле, което спира газовете от образуване на нови звезди.