ГЕРБ има готовност да внесе промени в законодателството, с които да намали държавната субсидия за партиите до 0 лв. Това обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов в парламента. Сега партиите, прехвърлили 1% подкрепа на парламентарните избори, получават по 11 лв. на глас годишно.

„Законът разпорежда, че Народното събрание следва да се произнесе по вота на избирателя в референдума. Има 3-месечен срок след влизане в сила на решението на Централната избирателна комисия. Това решение към настоящия момент не е влязло в сила”, коментира Кирилов и припомни, че то се обжалва пред Върховния административен съд.

„По отношение на прилагането, ако се подкрепи от парламента, то би следвало да се приложи чрез изменение в съответните нормативни актове. За субсидията съответното изменение е в Закона за политическите партии. Там е основното правило, не в Закона за бюджета”, посочи той. И уточни, че ГЕРБ има готовност да внесе предложение за законови промени, които да премахнат целия режим по отношение на субсидирането.

По въпроса за промяната в изборните правила Кирилов обясни, че районирането на страната трябва да бъде извършено от неполитически орган, който има доверието на хората.

„Районирането е процес, който изисква много данни. Който ви лъже, че това може да стане днес, прави поредната манипулация. Ако искаме механично и произволно райониране, може да стане днес и утре”, посочи Кирилов.

„Всички, които говорят за райониране, не коментират кой е компетентният орган и кой предлагат да направи районирането. Ако следваме закона на г-жа Манолова, би следвало това да е независимият и професионален ЦИК. Ако вие мислите, че ЦИК е независим и професионален, добре”, допълни той.