Началото на четенето и писането са едни от най-съществените моменти в живота на малките деца. Без тези умения, не биха могли да продължат да развиват всички останали. След като децата са развили своята способност да говорят, следва да се научат и да изразяват мислите си писмено, както и да четат.

Често малките са толкова развълнувани, че им е трудно да изразят мислите си, някои дори заекват. Това е естествен етап, когато децата започват да развиват речта си. Ето защо от нас възрастните се изисква да бъдем добри слушатели, да сме внимателни, да се съсредоточаваме върху всеки един етап от развитието им.

Не на последно място, първите стъпки в писането и четенето трябва да са вълнуващи за малките. Да ги забавляват, да ги увличат, да провокират желание у тях сами да се занимават и да научават нови и нови неща.

Днес споделяме един от най-лесните начини да научите децата да четат и пишат. Това е един от методите на Монтесори. Налице са разнообразни материали за четене и писане, с които могат да се запознаят децата.

Според Монтесори, процесът на придобиване на грамотност трябва да се основава на следните умения:

Физически умения – Малките деца започват да заучават звуци и буквите им чрез практически дейности, като това да докосват предмети с различни форми и размери, да ги назовават.

Умствените способности – Децата осъществяват напредък в развитието на езика, когато вече са се запознали със звуците и буквите.

Социални умения – Децата могат естествено да научат езика, когато са включени в разговори с членове на семейството и връстниците.

Също така според подхода Монтесори, писането трябва да предхожда четенето. За да започнете обучителния процес с желание и забавление, предлагаме ви нещо лесно, което да правите у дома. На картончета напишете буквите от азбуката. След това вземете пясъчна табла. Такава може да закупите в интернет или по-големите книжарници.

В случай, че не намерите, върху табла, поднос или капак от картонена кутия, сипете щедро количество пясък за декорация или обикновена готварска сол. Сложете в близост картончетата с буквите. Покажете на детето как се изписват с ръка в пясъка. Така отмятайки буквите една по една, децата се учат да ги различават, изписват, да четат и пишат кратки думи.

Този метод на обучение е забавен и за възрастните и е подходяща първа стъпка и при запознаването с математиката. Запомнете, че когато обучението не е със строг модел на класическо преподаване, информацията се приема много по-лесно.