31 600 лв., 2 000 долара, 35 евро, 20 гр. златни накити и сребърни бижута са били открити в колата и дома на пенсионер от село Звездец, заработвал като муле на телефонни измамници.

Крупната сума пари и ценностите са плячка само от два удара, при които са ужилени жени на преклонна възраст, уточняват от полицията. Бабите са измамени по най-актуалната в момента  схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”.

Разследващи са установили, че 67-годишният С.М. от Звездец е участвал в престъпнит есхеми в качеството на „муле” от началото на септември т.г. Той прибирал оставените по градинки и блокови площадки парични суми и ценни вещи. Множеството телефонни измами на територията на Бургас-град, в които той е участвал, тепърва които предстои да бъдат документирани в детайли, казват криминалисти.

Последните два от случаите са повече от драстични, припомнят от полицията. При единият, осъществен на 28 ноември,  76- годишна жена от Каблешково се оказала жертва на телефонна измама за сумата от 11 540 лв., която изтеглила от банка и оставила до дърво в близост до бургаската транспортна болница. Жената получила инструкции да си тръгне за Каблешково, за да не пречи на полицията, като при прибирането в дома си да събере всички налични в къщата пари. Пенсионерката се върнала в Каблешково, но се усъмнила в инструкциите на непознатия, представил й се за полицейски служител, поради което звъннала на тел. 112 и констатирала, че е измамена.

При втория случай  от 29 ноември  по аналогичен начин е измамена 75- годишна айтозлийка, която изтеглила от два банкови клона сумата от 20 000 лв. и заедно с наличните в дома й 2 000 долара, 35 евро, 60 лв., златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж, оставила в торбичка до детска пързалка срещу гарата в Айтос. Следвайки указанията, жената се отправила към Бургас, където трябвало да изтегли още 10 000 лв. и да ги остави до магазин зад Автогара Запад в Бургас, но установила, че е измамена и не изтеглила исканата сума.

На 30 ноември н са направени нова серия от опити да бъдат измамени възрастни бургазлии по описаната схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници». Опитите са останали недовършени благодарение на съобразителни банкови служители от клон на ДСК и бързите действия на полицейските служители, коментират от Областната дирекция на МВР.

От тав припомнят, че през септември бе задържан криминално проявен мъж от пернишкото село Сирищник, който отново в качеството на "муле" взел сумата от 11 680 лв., собственост на 73 -годишна бургазлийка.