Нашата статия е за бамбука, като част от интериора. Този материал напоследък все по-широко навлиза както в градината, така и в дома. Това се дължи на качествата му – дълготрайност, топлоизолация, влагоизолация, известна устойчивост на огън.

БАМБУКЪТ НЕ Е ДЪРВО. Въпреки външния му вид, бамбукът е тревисто растение от сем. житни, което расте в заблатени места в Югоизточна Азия. Дървеното му стъбло може да достигне до 25-30 м височина. Съставено е от плътни възли и кухи, дълги междувъзлия. Отрязаните стъбла след изсушаване се превръщат в бамбукови пръти. Предимствата му са, че расте бързо и се отглежда без торове и пестициди, което го прави напълно екологичен строителен и декоративен материал.

ОТ УКРАСА ДО МЕБЕЛИ. Въздействието на топлината и влагата върху бамбука е почти нулево. От дълго време в Азия той се използва за строеж на къщи. Но този материал се поддава и на всякаква обработка: стъблата се цепят или нарязват на летвички и ивици, които се изплитат в пана за стенни покрития, служат за облицовка на мебели и декоративни предмети. Към техния финес се прибавя голямата им здравина и дълготрайност. Бамбукът е подходящ и за подова настилка, тъй като трудно се изтърква и има превъзходна акустична изолация. Плоскостите от бамбукови фибри са здрави – от дебелите се правят работни плотове и стъпала, а от по-тънките – рафтове за стелажи, например.

ТОПЛИНА И УЮТ. Като всяко друго дърво и бамбукът има свойството да внася топлина и уют в интериора на един имот. Той е нежен на допир и създава изискана обстановка. Мебелите от бамбук, в зависимост от използваната техника са в различни стилове. Тези от цели, плътни пръти са много екзотични, докато летвите и облицовките от бамбук са по-подходящи за съвременния дизайн. Бамбукът участва дори в кухненските пособия – съдове, дъски за рязане, фруктиери и др. Поддръжката не мебелите и предметите от бамбук е лесно. Почистват се само с влажна кърпа или препарати, които не са агресивни. Изключва се грубото изтъркване с четка, за да не се повреди материалът.

В ГРАДИНАТА. Трайността на бамбуковите пръти позволява изграждането на солидни перголи, плътни или ажурни прегради, както и традиционните градинки, фонтани и каскади за японските кътове. По-тънките и фини пръти се свързват по между си, за да образуват градински бордюри или кашпи, допълващи декора в една „зен” обстановка. Всичко в градината, направено от нецепени бамбукови пръти, ще трае минимум десетина години навън, въпреки атмосферните промени. Имайте предвид, обаче, че облицовката от летвички в градината не издържа повече от един сезон без протекция.

Ако сте решили да обновите своя дом, не се колебайте да изберете бамбука.