Осъденият за убийство австралиец Джок Полфрийман ще получи 3500 евро от държавата за нарушено право на изразяване. Това става ясно от решението на правителство в сряда, с което бе одобрено плащането по шест решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по които България е осъдена.

Полфрийман съди държавата заедно с българина Николай Шахънов. Двамата се оплакват от наложени им дисциплинарни наказания, съответно от районния съд в Пловдив и от главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Двамата са били наказани, защото са си позволили да подадат жалби срещу служители на затвора, в който са настанени.

Европейският съд намира, че властите са нарушили техните права и присъжда 7000 евро обезщетение за Шахънов, както и 3500 евро - за Полфрийман.

Джок Полфрийман излежава 20-годишна присъда за причиняването на смъртта на Андрей Монов. Убийството на 20-годишния българин бе извършено пред "Св. Неделя" в столицата на 28 декември 2007 г.

По-късно Полфрийман стана председател на първото по рода си в България затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Преди година в обществото избухна скандал, след като се оказа, че в Българския хелзински комитет е постъпила номинация на осъдения за убийство за престижната награда "Човек на годината.

От БХК обясниха, че номинацията на Полфрийман е предложена от австралийката Каролайн Стейпълс. Тя е заради активната му позиция при защита на правата на затворниците в България. В крайна сметка БХК се отказа от персоналната номинация на австралиеца.

Извън делото на Полфрийман, държавата ще трябва да плати общо 114 000 евро по пет други дела на българи, които се жалят от нарушени права при отчуждителни процедури и реституция.