На 1 декември 2016 г. стартира седмото издание на Национална стипендиантска програма „За жените в науката". Програмата предизвиква отново българските жени учени да покажат своя огромен научен потенциал, като го вложат в авторски научен проект и кандидатстват с него по програмата. В края на конкурса три дами ще получат възможността да осъществят смелите си научни идеи с финансовата помощ на стипендии от по 5000 евро, осигурени от Националната програма „За жените в науката".

В стипендиантската програма за 2016 - 2017 г. могат да участват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки. Целта на програмата е чрез стипендиите да се подпомогне изследователската работа на младите жени в България и да ги поощри да продължат своята академична кариера.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите могат да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: [email protected], или по пощата до Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 31 март 2017 г.

И тази година партньори на Националната стипендиантска програма „За жените в науката" са Софийски университет „Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи научни специалисти. Лауреатите на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през 2017 г., на която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска работа в България.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за една от 15-те международни стипендии на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката" от съответната година. Талантливите носителки на международната стипендия получават допълнителна субсидия, благодарение на която научните им проекти стават по-забележими за международната научна общност.