Директорът на ЦРУ Джон Бренън предупреди новоизбрания президент Доналд Тръмп, че прекратяването на ядрената сделка с Иран ще бъде "катастрофа" и "безумие".

"Мисля, че това би било катастрофа. Наистина би било", каза той.

"Преди всичко би било безпрецедентно за една администрация да скъса споразумение, което е сключено от предишната администрация", убеден е той.

Според него такъв ход води до риск да се укрепят твърдолинейните в Иран и риск други държави да започнат създаването на ядрени оръжия в отговор на подновените усилия на Техеран.

"Мисля, че би било безумие, ако следващата администрация спре изпълнението на споразумението", подчерта той.

В интервю за БиБиСи Бренън също посъветва новия президент да бъде внимателен с обещанията си към Русия, обвинявайки Москва за повечето страдания в Сирия.

По време на предизборната си кампания магнатът заплаши да денонсира споразумението с Иран и намекна за по-тясно партньорство с Русия.

Бренън ще напусне поста през януари след 4-годишно управление.

В първото интервю на директор на ЦРУ за британска медия той очерта редица области, в които по думите му новата администрация трябва да действа "предпазливо и дисциплинирано". Бренън има предвид езика, който се използва по отношение на тероризма, отношенията с Русия, ядрената сделка с Иран и действията на ЦРУ.

Според него сирийският режим и руснаците са отговорни за убийствата на цивилни. Той смята, че САЩ трябва да продължат подкрепата си за бунтовниците.

Руснаците продължават да държат ключа към сирийското бъдеще, смята той, но изрази скептицизъм относно готовността на Москва да търси някакво споразумение. Шефът на ЦРУ поясни, че руснаците "хитруват" на преговорите, опитвайки се да избутат настрана процеса, за да "удавят" Алепо.

Не вярвам, че руснаците ще станат по-отстъпчиви, докато постигат тактически победи на бойното поле, каза той.

"Мисля, че президентът Тръмп и новата администрация трябва да бъдат внимателни с руските обещания", предупреди директорът на ЦРУ, подчертавайки, че в миналото Москва е нарушавала обещанията си.

Бренън потвърди, че Русия се е опитала да извърши хакерски атаки по време на предизборната кампания в САЩ, но Вашингтон трябва да намери други начини, за да предупреди Москва, че такива действия са неприемливи.