Майка от Сливен остана без трите си деца, които ѝ бяха отнети заради мизерните условия, в които живее, съобщи bTV.

25-годишната Даниела живее в склад за мебели в покрайнините на Сливен. Там няма електричество, а единствената „екстра” е стара печка на дърва.

Жената е принудена да се справя сама с трудностите в живота си. Тя няма работа, нито подкрепа от близките си. Когато губи бащата на децата си, неговите роднини я прогонват от дома им заедно с децата. Тогава тя отива при своята леля, която живее под наем в две стаи. Жилището обаче не отговаря на необходимите условия за отглеждане на дете, твърдят от отдел „Закрила на детето”.

Вместо да помогнат на Даниела, социалните работници взимат двете момченца и момиченцето от майка им и ги изпращат в различни приемни семейства. Сега майката разполага само с два месеца, за да докаже, че може да се грижи за тях. Ако няма условия да гледа децата, те ще бъдат дадени за осиновяване.

„Аз си го обяснявам с това, че страшно много харесаха децата ми... Да, и те наистина са хубави, затова ги взеха. Но не мисля, че ако ти харесат децата, трябва да ги вземеш от майка им”, коментира Даниела.

Социалният работник по случая Стоянка Добрева обаче твърди, че Даниела сама е подписала декларация, че не може да се грижи за малките. Действията на отдела били според закона и защитавали правата на децата, тъй като майка им не им осигурявала необходимите условия за живот.

Близките на Даниела твърдят, че тя е добра майка и упрекват социалните, че са ѝ отнели децата. Те призовават институциите да ѝ помогнат да осигури подходящо жилище на децата си.

„Бедни сме, това е най-лошия порок в България, и дори на собствените си деца не можем да помогнем”, коментира близка на Даниела.