В момента нагласите са да не се разпуска това Народно събрание, самият Росен Плевнелиев също е на тази позиция. Ние, от „Обединените патриоти”, споделяме това виждане. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров, според когото има реални промени на обстоятелствата – бунт на мигранти в лагера в Харманли, заплаха на Ердоган да пусне 3 млн. бежанци. Той и 100 000 да пусне, пак ще е същото, обясни Сидеров. Лидерът на „Атака” не видя и как ще се прави предизборна кампания през януари и февруари, за да има избори в края на март.

Сидеров отправи апел към ГЕРБ и БСП да преосмислят своето поведение. Нека те помислят дали не могат да направят кабинет на спасението, беше тезата му, тъй като службите ясно казали, че бунтът в Харманли се контролира отвън. Много българи сигурно си мислят – стига сте се карали в момент на криза, каза лидерът на „Атака” пред Нова телевизия, според когото е логично неговата политическа партия да излезе от бъдещи избори с по-добър резултат.

Лидерът на „Атака” припомни и думите на Бойко Борисов, че ще подкрепя правителство с мандат на „Патриотичния фронт” в Народното събрание, но че не иска да дава министри в такъв кабинет. Така той отговори на слуховете дали е възможно Теменужка Петкова, Лиляна Павлова и Николина Ангелкова. Не било говорено и премиер да стане Красимир Каракачанов. Сидеров обяви и, че няма амбиции да става министър. „Атака” ще е стимул, който да помогне за някои неща – да се вземат мерки за ниските доходи, да не се издънят икономически показатели. Попитан директно за обещанието за 700 евро минимална заплата, Сидеров отговори, че щяло да се покаже, че е възможно да се вдигнат минималните пенсии с „някаква степен”, ако „Патриотичният фронт” дойде на власт. Волен Сидеров дори даде пример на „някакви еврофактори”, които казвали, че България не може да е част от ЕС с толкова по-ниски пенсии и заплати. Всички усилия ще бъдат положени, каза лидерът на „Атака” за вдигането на пенсиите и заплатите.

Ако трябва да няма период на междувластие, ще участваме във властта – дори и при риск да има негативи, защото никой не е излязал чист от властта, подчерта Сидеров. Той обяви и, че вчера (29 ноември), че се е извинил на Росен Плевнелиев заради поведението си преди време.

Глас от ГЕРБ – против думите на Борисов

Стана ясно, че е наивно да се мисли, че в този парламент може да има друго правителство. Така финансовият министър в оставка Владислав Горанов попари надеждите да се прави нов кабинет в рамките на 43-тия парламент. Хубавото на ГЕРБ е, че лесно се взимат решенията, добави обаче многозначително Горанов, визирайки думите на Бойко Борисов, че би подкрепил правителство на ПФ в парламента, защото им го държал.

На директен въпрос ще даде ли ГЕРБ подкрепа за правителство на „Обединените патриоти”, Горанов отговори – по мое мнение не е оправдано. Владислав Горанов не смята, че си противоречи с Бойко Борисов, но дори и да си противоречал, не било лошо.

Очевидно това, което е в момента в парламента, не е точното съотношение на представителството на волята на народа, каза финансовият министър в оставка. Не трябва да се правят опити за ново правителство в 43-тото Народно събрание, добави Горанов, подчертавайки, че това е негово лично мнение. Според него няма да има реална подкрепа за правителство на Патриотите от ГЕРБ в пленарна зала. Видяхте какво стана с бюджетните закони в парламента, даде пример финансовият министър в оставка за несъстоятелността на настоящето Народно събрание.

Няма от какво да се спасяваме в момента, държавата стои изключително добре. Втори сме по икономически ръст в ЕС за последното тримесечие, с 3,6 на сто. Няма нищо драматично, задочно отговори Горанов на притесненията на Сидеров. В края на март догодина който спечели най-много, той ще носи отговорност. Ако имаме какво да кажем на хората, трябва и през зимата да можем да им го кажем, добави финансовият министър в оставка за предстоящата предизборна кампания.

Позицията на Реформаторския блок

Същевременно зам.-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Найден Зеленогорски подчерта, че Реформаторският блок (РБ) ще обсъжда дали може да поеме мандат за правителство. Ако ще се взима мандат, ДБГ ще иска да се продължи по досегашната програма на управление – бюджет, антикорупционен закон, антитерористично законодателство, изборно законодателство, но обмислено и в по-дълъг период от време.

Зеленогорски беше категоричен, че от РБ не са говорили с Бойко Борисов да се върне като премиер на ново правителство. Той не пожела да отговори дали РБ ще подкрепи правителство на „Патриотичния фронт”, начело с Красимир Каракачанов. Който е ходил в казармата, знае, че никой не прави нищо по желание, завърши Зеленогорски.