След успешни премиери на „Камбаната“ в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора авторът ще се срещне с почитателите си в Русе.

Новият роман на Недялко Славов предизвика толкова голям интерес, че тиражът му свърши за по малко от месец след излизането. На 24 ноември Издателска къща „Хермес“ пусна на пазара ново издание на книгата. С него продължава и Националното литературно турне на автора.

„Камбаната“ носи изключителен емоционален и социален заряд и е поредното доказателство, че Недялко Славов е явление в съвременната българска литература.

Романът беше определен като „литературна плесница на целия ни преходен период“, а мнозина потвърдиха думите на управителя на „Хермес“ – Стойо Вартоломеев, че след „Калуня-каля“ „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности.

От 18,00 часа ще се състои и премиерата на „Камбаната“. Заповядайте в Книжарница „Хермес“, където ще имате възможност да видите и чуете на живо един от най-талантливите съвременни български писатели.

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Авторът има особено място в съвременната българска литература. Експресивен и изключително метафоричен, стилът му го поставя извън обичайните литературни практики.

Негови пиеси са поставяни на различни сцени.

Недялко Славов е носител на различни национални награди за поезия и проза, сред които и на Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“ за романа „Фаустино“ и награда „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“. През 2014 г. романът му „Портрет на поета като млад“ спечели награда „Пловдив“ за литература и беше удостоен с множество престижни номинации, сред които за награда „Хеликон“, за български роман на годината от Национален дарителски фонд „13 века България“ и за годишна награда на Портал „Култура“ в категория проза.

В края на 2015 г. романът „432 херца“ спечели престижната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Книгата беше отличена заради извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа.

През 2016 година „432 херца“ спечели и награда „Пловдив“.

Тази година "Камбаната" донесе нова нозинация на Недялко Славов за наградата "Хеликон".

За книгата

Бившият затворник Вено се завръща в родното си село, преследван от спомена за голямата си любов. Но вместо в родното си село той слиза в ада. Опустошението е пълно... Попада в територия, където няма закон и право, човещина и състрадание. Останал е само див нагон за оцеляване. Убийства, изнасилвания, грабежи и мародерство, това е ежедневието на оцелелите там българи.

Ден след ден този уж закоравял престъпник се превръща в закрилник на безпомощните си съселяни и защитник на Христовата вяра. На него поп Васил в предсмъртния си миг поръчва да пази камбаната (и вярата) от набезите на мематите. Така той приема кръста и върви към предизвестената си смърт.

Но появи ли се Любовта, пътищата на съдбата се преначертават...

 

Отзиви

След „Калуня-каля“ романът на Недялко Славов „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности.

Стойо Вартоломеев

 

„Камбаната“ е книга, която звънти от вътрешна освободеност, от полет на изразните средства, от гъвкавост на сюжетните линии. Образите са автентични и по своему неземни.

Очаква ви едно значително произведение.

В литературата е важно да си единствен, а Недялко Славов е избрал точно този път!

Калин Донков

 

Романът „Камбаната“ от Недялко Славов не е просто висока литература. Той е вик. Викът на един християнин. Викът на един човек, познал греха. Човек убил човек. Човек, познал смъртта и любовта в един и същи миг. Търсещ покаяние в църквата. Намиращ упование в природата. История, заключила в себе си безброй истории за отминалото, пренесено по реката на времето, сетне записано от ръката на Поета, който няма име. Същата ръка, която посяга към камбаната, за да освободи нейния екот, за да извади човечеството от тази летаргия, от този мъртъв живот, поклонник на материята. Досега двама български автори са успявали да ме разплачат. Единият - Виктор Пасков - видя от небето как плача. Другият се казва Недялко Славов. След тази книга още повече вярвам в Господ.

Росен Карамфилов

 

Мощното поетическо слово на Недялко Славов пресъздава в „Камбаната“ разказа на един убиец за страданията на човешката душа и за нейния път към добродетелността. Вярването, че камбаната притежава магическа и божествена сила, е в основата на този роман. В него магическа е силата на сетивността, а божествен е моралът, който той проповядва.

Младен Влашки

 

Възхитителна! Потресаваща! Изумителна!

Много, много още епитети могат да се изредят за „Камбаната“ на Недялко Славов, но едва ли е нужно – читателят, който разтвори тази книга, сам ще продължи редицата.

Честно казано, българската литература отдавна чакаше такова силно, така въздействащо произведение. Това е роман, който звънти – „Камбаната“ бие за всекиго от нас, бъдете сигурни. И дано имаме сетивата да я чуем, защото глухи ли сме – погубени сме...

Митко Новков

 

Бихме искали и политиците да са сред онези читатели, които ни молят: – „Препоръчайте ни нещо за четене“. За да им отговорим – а вие ни дайте сигурност и национален идеал, който да си струва.

Защото ние имаме книга дори и за вас, всъщност за всеки.
Ето я – „Камбаната“.

Людмила Еленкова, Книжарници „Хеликон“