Съпругата на руския президентски говорител Владимир Путин си навлече множество критики, след като изпълни фигурно съчетания на лед, облечена в дрехи на райета с големи еврейски звезди на тях, имитиращи униформите на еврейски затворници в концентрационни лагери.

Татяна Навка, която е олимпийски шампион по фигурно пързаляне, е втората съпруга на Дмитрий Песков. Тя изпълни съчетанието с актьора Андрей Бурковски като част от популярно телевизионно предаване за танцуващи на лед звезди.

Двамата танцьори са били облечени в черно-бели раирани дрехи с жълти звезди на тях, а съчетанието им е завършило със звука на изстрели от автоматично оръжие.

Музиката към изпълнението е от спечелилия „Оскар“ италиански филм от 1997 г. „Животът е прекрасен“, който също засяга темата за лагерите на смъртта и съдбата на евреите по време на Втората световна война.

След своето съчетание, което спечели максимален брой точки от журито, Навка написа в социалната мрежа „Инстаграм“, че това е едно от любимите й съчетания и „нашите деца трябва да знаят и помнят това ужасно време“, имайки предвид Втората световна война.

Въпреки това видеото с изпълнението на олимпийската шампионка събра предимно негативни реакции от потребители на сайта YouTube, където до понеделник е гледано от над 36 000 души.

Ръководителката на базирания в Москва Фонд Холокост Ала Гербер заяви, че е „много сложно“ да се изобразяват по правилен начин събитията от Холокоста.

В същото време руският фигурист Иля Авербухин защити Навка, определяйки негативните реакции срещу танца й като „признак за лудостта на днешното време“.

По данни на американския Мемориален музей за Холокоста по време на Втората световна война нацистите убиват близо 10 млн. цивилни съветски граждани и военни затворници, близо 1,3 млн. от които са евреи.