Над една четвърт (28%) от безжичните Wi-Fi точки за достъп до интернет, разположени по света, не са защитени и представляват опасност за личните данни на потребителите, алармира компанията за сигурност Лаборатория Касперски след анализ на над 31 млн. устройства.

Облачната услуга Kaspersky Security Network открива, че 25% от Wi-Fi мрежите не са криптирани или нямат парола. Това означава, че минаващите през тях данни са напълно отворени за прочитане от трети лица. Още 3% от точките за достъп използват протокол за криптиране WEP, който е ненадежден и може да бъде пробит за няколко минути с помощта на свободно достъпни в интернет хакерски инструменти.

Останалите 72% от Wi-Fi точките за достъп използват по-надежден протокол за криптиране, базиран на серията протоколи WPA. Хакването на тези мрежи зависи от настройките, в частност от сложността на паролата. Например, ако тя е слаба или общодостъпна, хакерът може лесно да разкодира предавания трафик.

Всички Wi-Fi връзки трябва да използват устойчиво криптиране, каквато предлага стандартът WPA2, съветват експертите. В противен случай потребителите рискуват злонамерени лица да получат достъп до безжичната мрежа. Ако те прихванат имената на потребителите и паролите, ще получат контрол и над компютрите в Wi-Fi мрежата, могат да откраднат акаунти и да ги ползват за своите престъпни цели.

Най-много незащитени точки за достъп има в страни като Тайланд, Франция, Израел и САЩ. Според друго изследване на Лаборатория Касперски, само 57% от интернет потребителите се безпокоят, че данните им могат да бъдат прихванати по време на Wi-Fi сесии.