Тръгна делото срещу 18-годишните Александър Донов и Патрик Първев, обвинени за опит за умишлено убийство на тригодишния Христо Велински.

Припомняме, трагедията се разигра през юли 2015, като след побоя момченцето бе прието по спешност в "Пирогов" след жесток побой. То беше в кома, а по тялото му бяха открити множество синини. Детето временно бе поверено на грижите на бащата на единия от младежите, който предоставил отговорността за 3-годишното дете на своя син. Майката на момченцето бе на работа в чужбина.

Малолетният Христо Велински бе конституиран чрез законния си представител- майката Невена Велинска като граждански ищец и частен обвинител. Майката не се яви в съдебната зала, а бе представлявана от двама адвокати. Чрез тях тя предяви граждански иск за 100 000 лв. от всеки един от двамата подсъдими, за причинени неимуществени вреди.

Адвокатите на подсъдимите поискаха да не се дава ход на делото и обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата, тъй като имало съществени нарушения. Според защитата не са посочени всички доказателствени материали и се нарушава правото на защита на подсъдимите. Според съда обаче искането е неоснователно.