Дългия инкасатор гол като пушка по документи.

Имането на бившия министър на енергетиката при управлението на Тройната коалиция Румен Oвчаров ще бъде проверено под лупа за незаконни доходи и укрити от държавата придобивки. Това съобщиха разследващи пред „Монитор“. Преди седмица Дългия инкасатор, както е известен червеният енергетик, се сдоби с обвинение за безстопанственост, която е нанесла щета на държавната хазна с близо 200 млн. евро. заради златния гьол АЕЦ "Белене".

Веднага след като стана клиент на прокуратурата, Р. Овч е предаден за проверка и от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. По закон след получено уведомление от прокуратурата, комисията започва да прави проверка на имането на съответното лице.

Разследването на инспекторите може да продължи до 1 година

В този период те трябва да направят цялото си разследване на база на документи. Те проверяват дали бандитите са закупили имоти или коли, яхти и мотори, както и какви пари имат по сметки у нас и в чужбина. Нормативната уредба позволява още инспекторите да получат данни от регистрите на НАП за това какви покупки е правил проверяваният и семейството му.

Според правилата на изпитаната в такива случаи схема самият Овчаров по документи е гол като пушка, но пък има доста заможно семейство и разбира се, инициативна съпруга с успешен бизнес в сферата, в която работи мъжът й. Иванка Овчарова притежава фирма „Проенерджи БГ“, чиято дейност едва ли ще изненада някого – консултантски услуги в сферата на ядрената енергетика. Персоналът на компанията се ограничава до нейния управител- г-жа Овчарова и според последните публикувани финансови отчети основните разходи са свързани с изплащане на заплатата й, гравитираща около 8 бона. Интересно е, че г-жа Овчарова е представител на кипърска офшорна фирма, за чиято дейност и активи можем само да гадаем. За сметка на това пък

съпругата на Р. Овч. е съдружник с вездесъщия политик и енергитик Еленко Божков

в „Енерготрейдконсулт“. Създателят на СДС и дългогодишен коалиционен партньор на БСП години наред редуваше депутатския стол с различни държавни постове в енергетиката, докато преди 2 години не акостира за известно време в Комисията за държавно и водно регулиране.

Госпожа Овчарова, разбира се, няма притеснение за покрива над главата си, тъй като двамата с благоверния си притежават близо 120 м2 апартамент в един от най-престижните райони в София, на гърба на Южния парк. Според Имотния регистър двамата отрудени енергетици са ипотекирали жилището през 2003 г., но само 6 години по-късно, в края на мандата на Тройната коалиция, са заличили ипотеката. Иначе г-жа Овчарова притежава ниви в Разградско, откъдето е родът й, но също така и половин декар имот в подбалканското село Саранци, известно с китните си планински къщи за отдих. Г-жа Овчарова си е купила и „самостоятелен обект в сграда“ с площ 99 м2, в местността Шергуна край черноморския град Бяла. Какъв точно е обектът не става ясно, но в същата местност преди време дългогодишният червен функционер Младен Червеняков се зае да строи луксозен курортен комплекс. 110 м2

апартамент в идеалния център на София пък е последната покупка

на г-жа Овчарова от миналата година. Иначе като грижовна майка Иванка е дарила на дъщеря си Яна още през 2008 г. апартамент в столичния кв. „Гоце Делчев“. Най-голямата щерка на Дългия инкасатор за известно време явно е имала финансови проблеми, защото апартаментът й е бил под възбрана, но тя почти веднага я е вдигнала и дори преди година си е купила гараж към него. Иначе Яна е оценител на недвижими имоти и за кратко е имала фирма с подобна сфера на дейност. За по-малката й сестра Теодора не се знае с какво точно се занимава, но поне и тя има покрив над главата. 26-годишната девойка още преди 2 години се е сдобила със 130 м2 ателие плюс гараж в тузарския столичен квартал „Манастирски ливади“. Единственият син на Р. Овч. не фигурира никъде в регистрите у нас, за него се знае само, че е учил в престижни американски университети.

КОНПИ подхваща още четирима бивши и настоящи министри

От миналата седмица на прицела на КОНПИ освен Р. Овч, са още четирима бивши и настоящи министри, които се сдобиха с обвинения от прокуратурата. Това са наследникът на Овчаров на поста – Петър Димитров, както и енергийният министър от първия кабинет „Борисов“ Делян Добрев, които също бяха подведени под наказателна отговорност заради далаверата с АЕЦ „Белене“. Освен тях инспекторите от комисията ще проверят и имането на военния и здравния министър в оставка – Николай Ненчев и Петър Москов. През миналата седмица Ненчев се сдоби с две обвинения за длъжностни престъпления, свързани с незипълнение на договор за ремонт на двигателите на самолетите МИГ, и за злоупотреби при поръчка на униформи за армията. Москов пък бе подведен под отговорност заради скандала с бартера на ваксини между България и Турция.