Най-малко 20 души са загиналите при започналата в украинската столица Киев улична война между протестиращите и силите за сигурност, съобщават световните информационни агенции. Информацията за жертвите са противоречиви и според някои източници стигат до 27 души. По-голямата част от тях са цивилни. Украинското вътрешно министерство съобщава за 7 убити милиционери.

От огнестрелна рана е загинал и журналистът във вестник „Вести” Вячеслав Веремей, съобщи медицинската организация ”Медична варта”, цитирана от ”Интерфакс”.

Нощта на вторник срещу сряда се превърна в най-кръвопролитния ден в Украйна, откакто страната получи независимост от Съветския съюз през 1991 година. Ранените са над 1000 души.

Силите за борба с безредиците предприеха настъпление към окупирания от демонстранти площад "Независимост". Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни. Телевизионни кадри показаха как милицията хвърля шокови гранати по демонстрантите, а между протестиращите и служителите на реда се виждаше линия от горящи палатки, гуми и дървета.

Взривът от насилие последва провала на преговорите на опозицията с властите. Лидерът на партия Удар Виталий Кличков съобщи, че президентът Виктор Янукович е поискал демонстрантите да се оттеглят от централния площад, а това е неприемливо.

"Това е остров на свободата"

Силите за сигурност постепенно завоюваха позиции, но на площада продължиха да стоят хиляди демонстранти. Преди това Кличко каза пред протестиращите: "Няма да си тръгнем оттук. Това е остров на свободата. Ще го защитаваме."

По думите му президентът Виктор Янукович реагирал напълно неадекватно на ситуацията. Според опозиционния лидер президентът "не е способен реално да оцени случващото се в страната".

Бунтът обхваща и други райони

Антиправителствени демонстранти завзеха сградите на няколко областни администрации в западната част на Украйна, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от ”Дарик”. Полицията заяви, че протестиращи са окупирали администрациите на Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска област.

Демонстранти също така са щурмували сгради на силите за сигурност в градовете Лвов и Ивано-Франковск. В Тернопол протестиращи са подпалили сградата на главното полицейско управление и са завзели местната прокуратура. В Лвовска област около 50 жители са блокирали КПП "Краковец" на границата с Полша.

Западни призиви към Янукович

Посолството на САЩ в Украйна призова всички американски граждани в Киев да не излизат навън, за да избегнат насилието по улиците. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ са ужасени от насилието, и призова Янукович да започне наново диалог с опозицията, отбелязва ДПА, цитирана от ”Дневник”.

Опозиционната украинска телевизия "Канал 5" прекрати ефирното си излъчване в цяла Украйна. Неин представител, цитиран от ИТАР-ТАСС, каза, че сега тя предава само по интернет.