Българската агенция за ядрено регулиране (АЯР) е готова възможно най-скоро да одобри проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Това заяви в интервю пред ИТАР-ТАСС председателят на агенцията Лъчезар Костов.

"Оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" от гледна точка на нашата агенция е напълно завършена. Освен наши експерти в това се включиха и експерти от международни организации. Всички оценки са положителни. Готови ме да одобрим проекта", обяви Костов.

Той отбеляза, че проектът "Белене" е бил подложен на така наречените "стрес тестове", независимо, че в ЕС това се прави само за съществуващи станции. Мисията на МААЕ също е оценила тези тестове и проектът получил много висока оценка. "Готови сме до седмица да го одобрим", заяви Костов.

Запитан за възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус", председателят на АЯР изрази съмнение, че този проект може да бъде реализиран бързо. "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично", отбеляза Костов.

Той също така изрази оптимизъм относно перспективите на българската ядрена енергетика. "България започна развитието на ядрената енергетика преди много години и се гордея с това. Ние доказахме, че сме в състояние ефективно и безопасно да я използваме. За това не мога да си представя, че енергетиката на България би се развивала без ядрени технологии", заключи Костов.