Медицинските прегледи, организирани в бежанския лагер в Харманли в събота, засега не установяват опасност от епидемично рискови заболявания, обяви директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова.

По думите й случай на краста е единственото кожно заболяване, което е било установено досега от специалистите. Самите обитатели на лагериа са се самоорганизирали, за да улеснят медицинските екипи, които започнаха работа около обед.

Назначени са били няколко рентгенографии на бял дроб за изключване на по-сериозни болести на дихателната система. Именно заради страховете сред местното население от епидемия лагерът бе затворен, което пък доведе до кървавите размирици в четвъртък.

Трима от от общо 18-имата обвиняеми за кървавите размирици в бежанския лагер в Харманли са непълнолетни, съобщи БНР. Както е известно, те бяха обвинени за хулиганство и съпротива на полицията, извършени с особена дързост. Задържаните останаха в ареста за 72 часа, като се очаква съдът да им определи постоянни мерки за неотклонение в понеделник.

Арестуваният за запалване на националния флаг 20-годишен Бахир Янурал пък ще се яви пред спецсъда в неделя.

Националният оперативен щаб по въпросите на миграционния натиск е заседавал извънредно в събота заради ескалиралото напрежение в Харманли, съобщава МВР без да даде подробности.