Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумения в рамките на ЕС и това трябва да се усети. Това каза пред журналисти новоизбраният президент на България Румен Радев след като присъства на разширеното заседание на Националния съвет на БСП в София.

Попитан дали можеше да се избегне бунтът в Харманли, Румен Радев коментира, че причините за случилото се са много комплексни. Тук става въпрос и за изпреварваща информация, и за работа на службите в този център, посочи той. Радев отбеляза, че центровете се пренаселват и отдавна се алармира за това. Според Радев България трябва да положи още усилия за защита на границите си и да настоява за повече помощ от ЕС.

България не е готова за сто процента мажоритарен вот, коментира Румен Радев.

Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, проблемът е в районирането на страната или т.нар. изборна география, каза той. Това е сложен процес - ако някой ви каже, че ще го направи за два дни, не се заблуждавайте, каза Радев. Категорично поддържам мажоритарния вот, но според мен с цел избягване на изкривяване, на рисковете, до които води един такъв сто процента мажоритарен вот във вида, в който ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент, смята новоизбраният президент.

На въпрос коя е подходящата дата за предсрочните избори, новоизбраният президент каза, че това ще се реши в консултации с партиите, но има и конституционно определени срокове, които ще държи да бъдат спазени.

Новоизбраният президент се появи на разширеното заседание на Пленума на БСП и благодари на всички присъстващи за победата на изборите:

„Вие сте тези, които бяхте близо до хората, дни и нощи, които спечелихте умовете и сърцата на българските граждани и точно заради вас ние днес можем да отчетем този невероятен успех“.

Радев определи изборния успех като успех на българския народ. Той благодари и на Корнелия Нинова:

"Всичко започва, когато има силно начало. Искам да благодаря на човека, който успя да погледне напред в бъдещето, да вземе изключително смело решение, да прояви мъдрост, много воля и много сила, да отстоява нашите кандидатури, да не се огъва в невероятно трудните моменти, които имахме и до последния момент да носи 100 % лична отговорност. Моите лични благодарности и вашите за г-жа Корнелия Нинова. С лидер като нея, който има визията, който има силата да отстоява своите решения, да гледа напред в бъдещето и да носи отговорност аз съм спокоен, че БСП, стъпвайки на този успех, който постигна ще има мъдростта и отговорността да продължава да работи за доброто на българския народ“, заяви ген. Румен Радев.