В Египет разкриха град на повече от 7000 години и гробище от Първата династия. Откритието е направено в южната провинция Сохаг. Това съобщава "Гардиън", позовавайки се на информация от министерството на антиките.

Находката може да е стимул за туристическата индустрия на Египет, която претърпя серия от спънки от въстанието, което свали диктатора Хосни Мобарак през 2011 година. Браншът обаче остава жизнено важен източник на чуждестранна валута.

Изглежда, че в града са живели високопоставени служители и гробари. Разкриването му може да даде нова информация за Абидос, един от най-старите градове в античен Египет, се казва в съобщението на министерството.

Според експерти Абидос е бил столица на Египет до края на Преддинастическия период и по време на управлението на първите четири династии.

Откритието е направено на 400 метра от храма на Сет I, мемориал от периода на Новото кралство от другата страна на Нил при днешен Луксор.

Досега археолозите са разкрили колиби, останки от глинени съдове, железни инструменти и 15 огромни гроба.

"Размерът на гробовете, разкрити в гробището, е по-голям в някои случаи от този на кралете в Абидос в Първата династия, което доказва важността на хората, които са погребани там и високият им обществен статус по време на ранната ера в историята на античен Египет", обясняват от министерството.

Туристическата индустрия в Египет се бори да се възстанови след бомбения атентат на руски самолет, превозващ 224 души през октомври 2015 година.

Повече от 14,7 млн. туристи са посетили Египет през 2010 г. Броят им е спаднал до 9.8 млн. през 2011 година. През първото тримесечие на 2016 г. само 1,2 млн. туристи са пътували до Египет, като година по-рано са били 2,2 млн.