Десетки семейства в Русе са заплашени да останат без дом, след като жилищният им блок "Калофер", който от години се разцепва е изваден от програмата за саниране, информира NOVA.

Обяснението на общината е, че програмата за саниране на жилищни сгради с пари от еврофондове е спряна и финансиране за тях няма да има.

Фугата между двата входа вече е над метър и от години хората живеят в постоянен страх.

Разказват, че чуват скърцането на стените, а вратите не се затварят. През годините те са търсили помощ от управници и институции, но без никакъв успех.
 
Блокът не може да бъде финансиран, но се оказва, че причината не е, че са свършили парите за саниране и ще се обновяват само сградите с вече сключени договори.

„Блок „Калофер“ е включен в Националната програма за енергийна ефективност, но конструктивното обследване на блока показа

тежки конструктивни проблеми. При тези условия, в които в момента работи програмата, блокът няма как да бъде укрепен“, коментира Никола

Кибритев от дирекция „Европейско развитие“ – Русе.  
 
А живущите в блок „Калофер” вече са загубили надежда. Те се молят, когато сградата започне да се руши, поне да имат време да я напуснат и да не се окажат под руините.