Има много идеи как да спестим пари при отоплението на дома, но всички те се реализират преди отоплителния сезон и  са свързани с доста средства. Тук ще Ви предложим няколко изключително добри съвета за икономисване, и то - почти безплатни.

СКЪСЕТЕ ПЕРДЕТАТА. Ако се отоплявате на парно, най-добре е да предпочетете по-къси пердета, тъй като дългите до пода създават бариера за движението на топлия въздух от радиаторите.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ РОЛЕТНИ ЩОРИ. Повечето от Вас са свикнали да използват този тип щори през лятото за защита от слънцето. Истината е, обаче, че и през зимата те могат да бъдат отлична бериера срещу студа. Ето защо, не се колебайте да ги спуснете до долу през студените зимни вечери.

УПЛЪТНЕТЕ ПРОЗОРЦИТЕ. Много голямо количество топлина изтича през отворите между стъклото и рамката на прозореца. За да уплътните прозорците не се нуждаете от много средства. На пазара продават различни видове уплътнители. Не пестете време и сили, за да избегнете тези загуби на топлина.

ПРОВЕТРЯВАЙТЕ ЧЕСТО СТАЯТА. Топлината интензивно напуска стаята през леко открехнатите прозорци. Повечето от нас избягват да ги отварят въобще. И едното и другото не е правилно. Съветваме ви редовно да проветрявате къщата сутрин и вечер, като за 15 минути широко отваряте прозореца. След като го затворите, свежият и студен въздух бързо ще се стопли от топлите стени и мебели. По този начин ще имате здравословна среда у дома дори и през зимата, без това да се отрази на топлината в стаите.

ПЕСТЕТЕ ДОКАТО ВИ НЯМА. Когато в къщи няма никой – всички са на робата или на училище, намалете температурата на радиаторите и климатиците. По този начин домът няма напълно да се охлади, но и ще се спести значително.

НЕ! НА ПРЕКАЛЕНАТА ГОРЕЩИНА. Повярвайте, ние харчим прекалено много пари, плащайки за излишна топлина. Не бива да си поставяте за цел в спалнята температурата да е 25 градуса. Имайте предвид, че лекарите препоръчват за трапезарията и хола температурата да е около 22 градуса, за спалнята – 18 градуса, а за банята – 24 градуса. Спазването на тези препоръки, ще ви спести доста средства, а и така е по-здравословно.

ОБЛИЧАЙТЕ СЕ СПОРЕД СЕЗОНА. Да се разхождате вкъщи и зиме и лете по тениска с къс ръкав не е много спестовно и отговорно към здравето ви. През зимата, у дома се обличайте с по-топли дрехи и задължително обувайте чехли или пантофи. За да ви е топло на цялото тяло, е много важно краката ви да не са студени.

УЮТЕН ИНТЕРИОР. Модерният, изчистен от декорации интериор, често пъти създава усещане за липса на уют и топлина на Вашето жилище в Русе. Ако и вашият е такъв, бихте могли да го омекотите с малки килимчета по пода в ярки цветове, картина в топлата гама, няколко свещника с големи свещи, който да олицетворяват истинския огън. По този начин и най-неуютния дом, ще се превърне в топъл и приятен.