Морето завря от риба точно преди 6 декември

В момента се продава по 12 лева, чернокопът падна на 4 лв.

Есенният улов и търговията за Никулден се очертава да са добри за рибарите по северното крайбрежие. Още с първото захлаждане се появи риба в морето около Шабла, Каварна и Балчик, като морските мъже са категорични, че от доста години по това време на годината не е имало толкова много сафрид, барбуна, чернокоп, а от няколко дни - не повече от седмица, и паламуд.

Никулден наближава, а с него и голямото търсене на риба за празничната трапеза. Тази година рибарите казват, че паламудът ще измести шарана на празничната трапеза. Препълнени мрежи зарадваха рибарите ни в Черно море през последния месец. Стари вълци се кълняха, че за последно през 60-те години свети Никола им е пращал толкова богат улов. "Излизам за риба повече от 2 десетилетия и не помня да сме имали в наши води подобно изобилие от лефер, чернокоп, паламуд. По-старите рибари ми разказват, че преди около 45 години се случил такъв благодат", разказа морският вълк Виктор Лучиянов. През последните години най-вкусните риби станаха кът и цените им полетяха нагоре. Сега паламудът, който до тази есен се продаваше между 15-20 лв. килото, падна до 4 лв. При последния улов пък закова 12 лв. Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба.

Преди празника продавачи коментират, че драстично е паднала цената на паламуда и чернокопа, които бяха в изобилие. Само допреди десетина дни деликатесният паламуд се срина до 4 лв. за килограм и народът по морето се презапаси за зимата. От мазната риба стават вкусни мариновани котлети и консерви. Тя се запазва в добро състояние и дълбоко замразена във фризера. Последният пресен улов се продава в момента на цена 12 лв. Освен с паламуд, рибарите пълнят мрежи и с вкусен чернокоп, който още държи рекордно ниска цена от 4 лв. за килограм. "Не можем да се оплачем този сезон, морето завря от паламуд и чернокоп. Една лодка вадеше по 400-450 кг на курс. Това е истински рекорд. Толкова риба в Черно море е нямало поне от 40 години", потриват доволно ръце рибарите на Ченгене скеле, където е една от най-големите борси за морски твари.

Ранните клиенти на рибната борса във Варна купуват по 3 кила поне всяка сутрин от пресния улов. След туршията и киселото зеле местните правят най-много консерви с риба - карагьоз, паламуд, лефер. Шаранът не е на почит във Варна дори и за Никулден. Хората край морето пълнят празничните трапези с даровете от него. В момента дребният чернокоп върви по 4 лева, леферът - 7 лева, карагьоз - 6 лева. Пълно е с прясна акула - по 8 лева на килограм. Цената на шарана не е вдигана от месец май, а продавачите смятат, че ще падне за празника, защото народът полудя по пресния морски улов.

Леферът в Бургас пък счупи всички рекорди по скъпотия. Деликатесната риба се продава за 30 лв. килото и задмина дори сьомгата, която традиционно държи първо място в ценовата листа. "Много се търси пресен лефер, а уловът в момента е нищожен, затова и цената е толкова висока", обясниха търговци на рибната борса "Краснодар" в Бургас. Единствен конкурент на лефера по скъпотия е калканът. В момента морските вълци вадят с мрежи предимно попчета и сафрид, които продават за 7 лв. На рибните борси в Бургас от пресните риби най-евтин е толстолобът, който се харчи само за 3 лв. килото. Замразената скумрия пък държи средна цена от 6 лв.

"Всеки кораб вади по 5-6 тона пресен улов на ден", разказват от рибарското сдружение във Варна. По думите им край морската столица има гемии, натоварени и с 8 тона сафрид. Хубавото време се забави и пасажна риба има в изобилие, доволни са морските мъже. Според тях уловът на сафрид и паламуд ще се запази до Никулден, ако не хване голям студ. След това е ред на калкана, но за него още никой не хвърля мрежи, щом пасажите са наблизо до брега. Царицата на рибите иска повече хамалогия и навлизане навътре в морето. Малко от гемиите са с парно, а на останалите екипажите мръзнат по цели нощи в морето, лашкат ги вълните и мизерията е пълна. Уловът на калкан ще започне с пълна сила след Никулден. Очаква се деликатесната риба да се изкупува на брега по 25-30 лева за килограм, а до празничните трапези по Коледа и Нова година предимно на баровците цената ще бъде с 5 до 10 лева отгоре. Заради празните джобове на купувачите на вътрешния пазар калканът тръгва за Турция, където на едро го изкупуват по 30 щ.д. за кило, а на голямата рибна борса в Истанбул цената удря до 45 щ.д.

В Балчик има три версии, с които морските вълци си обясняват богатия улов. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си. Другата версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури за живота си. Турските рибари обаче имат и друга теза. Според тях причината за много морски твари това лято е в демонтаж на силни сонари. "Колеги от турската страна на Черно море разказаха, че в годините на Студената война на входа на Босфора са били монтирани мощни сонари, за да следят за подводници. Именно със силното излъчване на звукови сигнали сонарите гонели рибата и тя не влизала в Черно море, но тази година са били демонтирани", разказват моряците. Според тях комшийските въдичари съобщили, че леферът, чернокопът и паламудът влизат през Босфора в Черно море през юли и август, вместо през обичайните месеци от април до началото на юни. Така нашите и чуждите морски вълци си обясняват богатия улов сега.

Белият амур се закова на 6 лева

Шаранът ще се продава на миналогодишната цена на рибарника в Благоевград. Рибата няма да поскъпва, за да може да се реализира повече количество на пазара. Цената на шарана на дребно ще е 5,50 лева за килограм, а на едро ще е 4,50 лева за килограм.

"Принудени сме да не пипаме цената. Защото потреблението е свито. Пазарът определя цената. Много хора нямат пари да сложат на трапезата си риба дори на Никулден. Доста търговци на жива риба в София фалираха през последните години. Затова целта ни е да продаваме евтино, за да реализираме продукцията си на пазара", заяви Лидия Николова, която стопанисва благоевградския рибарник заедно със съпруга си вече 36 години. Те ще се опитат да пласират цялата риба, тъй като остане ли им шаран, то той ще загуби близо 20% от теглото си през зимата. "Готови сме да приключим с тази наша дейност, не се издържа. Никаква помощ няма в нашия сектор, изключение са няколко избрани. Това не е бизнес, а работа - тежка и неблагодарна. Преливаме от пусто в празно, уморихме се да се борим с бюрокрацията в държавата", каза още Лидия Николова. Толстолобът за Никулден също няма да е по-скъп. На едро ще е по-евтин в сравнение с 2013 година. Той ще струва само 2,50 лева за килограм. На дребно ще е с лев повече - 3,50 лева за килограм. Бял амур на едро ще е 5 лева за килограм, а на дребно - 6 лева за килограм. От рибарника до тигана обаче шаранът ще поскъпне с поне 2 лева. В магазините ще върви от 6 до 8 лева за килограм за празника.

Пренасят плажа в центъра на Бургас

Бургаският плаж ще се пренесе в центъра на града за Никулден. Атрактивната идея е на общинските власти със закачливо послание, че всеки сезон е подходящ за плаж. И тази година никулденското градче в Бургас ще предложи много изненади и забавления на своите посетители. На 6 декември градинката при Часовника ще се преобрази в истински морски бряг, където всеки ще има възможността да се върне към летните забавления.

Гигантски фигури на гларус, морско конче, рак и делфин ще пресъздават живия свят от Бургаския залив. Усещането за автентичен морски пейзаж ще допълват спасителен пост, далян, стари рибарски лодки и сърф училище.

Още в най-ранните часове бургазлии ще могат да се включат в сутрешната аеробика и зумба, с което да се подготвят за маратона от игри и музикални изпълнения, които ще продължат през целия ден.

От 9,15 часа започва сладка раздумка с песните на старите рибари, а забавленията продължават със суха тренировка по плуване, първи урок по акваланг и сърф.

На зимния плаж ще бъде и легендарният бургаски зевзек Петьо Пандира, който със свои приятели ще разказва забавни истории и вицове.

Програмата в никулденското градче ще завърши с футбол на малки вратички, лимбо, караоке и състезателни игри.

Търговци глезят и с готови ястия

С готов шаран ще зарадват домакините и на този Никулден ресторанти и специализирани магазини в Русе. Все още офертите не са в обращение, но традиционно в края на ноември предлагането на разнообразни рецепти започва. В последните няколко години топлите щандове залагат на поне 2-3 вида специалитети, подходящи за празника. Освен класическия пълнен шаран с орехи в крайдунавския град може да се намери печена скумрия, пържен сом или толстолоб. Ресторантите залагат на рибни специалитети по избор на клиента. Тази година се очаква наред с дунавската риба търговците да предложат също черноморски паламуд и сафрид. Търговци коментират, че ценителите на рибните деликатеси често поръчват бяла риба, амур или пъстърва.