Президентът на Украйна Виктор Янукович призова опозицията да направи компромис и да намери общ език с властите заради бъдещето на страната. Това се казва в обръщение на държавния глава към нацията, цитирано от международните информационни агенции.

"Аз винаги съм смятал прилагането на сила за грешен подход. Има по-добър и ефективен подход – да намерим общ език. Да направим компромис. Да се договорим. Аз вече неведнъж съм казвал, че в този случай нещо ще загуби властта, ще загуби и опозицията, но ще спечели Украйна", отбеляза Янукович.

"Ние вече платихме твърде висока цена за амбициите на тези, които си пробиват път към властта. Но за да не стане още по-висока цената, призовавам – опомнете се! Трябва да седнем на масата на преговорите и да спасяваме Украйна", казва президентът. "Упорито призовавах да се въздържаме от радикални действия. Но не ме чуха", добавя той.

Според Янукович радикалните протести са преминали границата.

"Сега всички трябва да осъзнаем едно - дори най-твърдото противопоставяне ще завърши. А Украйна трябва да остане завинаги. Това е нашата задача. И това е нашата главна и единствена цел", подчертава Янукович.