Хората, които не спят достатъчно през нощта, са склонни в по-голяма степен да натрупат излишни килограми, твърдят изследователи. 

Британските специалисти установяват, че липсата на сън може да бъде свързана с приема на допълнителни 385 калории дневно, тъй като хората консумират по-големи количества мазни храни и протеин. 

Макар когато недоспиваме, да прекарваме повече време в будно състояние, не сме физически по-активни и не изгаряме повече калории, в сравнение с дните, когато сме спали достатъчно. 

Изследователите от Кралския колеж в Лондон смятат, че недостатъчният сън може да се отрази на хормоните в организма, което означава, че трябва да се храним повече, за да почувстваме ситост. По време на своето проучване те установяват, че хората, които спят по-малко от пет часа и половина всяка нощ, консумират средно около 385 калории повече, в сравнение с тези, които спят поне 7 часа. Това е еквивалента на консумацията на четири и половина филийки хляб. 

Специалистите поясняват, че в дългосрочен аспект недостигът на сън продължава да води до същия ефект, а крайният резултат може да се окаже натрупване на излишни килограми. Основната причина за затлъстяването е дисбалансът между приема на калории и изразходването им, а настоящото проучване е доказателство, че недоспиването може да допринесе за този дисбаланс.