- Г-н Стоилов, спечелихте приза „Кмет на годината“ в категория „Паркове и градска среда“? Какво означава това отличие?
- Най-голямата награда за мен е, когато русенци ме срещат и казват, че съм си свършил работата. Стъпил съм здраво на земята и трудно се впечатлявам и мотивирам от отличия. Важно е като погледна хората в очите - да видя тяхната усмивка, а не да си обърнат главата настрани. 
И все пак една такава награда като „Кмет на годината“ е престиж за целия град, тъй като дълго време за Русе не се говореше нищо, а сега, където има награди, Русе присъства. Това означава, че сме активни и че хората виждат какво правим в нашия град, как видимо се променя и става по-красив.
- Кое беше последното нещо, за което граждани ви благодариха?
- Когато връчваха приза „Кмет на годината“ в София, имах служебни ангажименти и не пътувах. Същият ден ми се обадиха от една русенска фирма. Бяха толкова щастливи и ми благодариха, че съм си изпълнил предизборно обещание да облагородим района пред фирмата. Това е  много важно за тях, тъй като ежедневно посрещат бизнес клиенти. Радвам се, когато някой от моите съграждани даде добра оценка за работата ни. Срещам се с десетки граждани и всеки техен проблем го приемам като мой личен и се опитвам да им помагам. За мен много по-голяма награда е, когато получа благодарност от гражданин, на който съм помогнал. Аз си сверявам часовника и си получавам оценката в тези ежедневни срещи с десетки хора, които ми споделят своите проблеми и дават оценка за моята работа. Основните ни усилия са насочени към гражданите на Русе, към програмата, която изпълняваме, а оценката си я получаваме на избори.
- Като каква ще определите първата година от втория мандат на управлението си, по-различна ли бе тя от предходните четири?
- Беше много по-различна от всички предходни години и много по-различна от първата година на първия мандат. Много пъти казвах в кампанията, че ще продължим с летящ старт и това е факт, тъй като не сме променяли администрация, не сме кърпили бюджет. Просто имахме една подредена администрация с ясна програма и визия. Неслучайно в края на годината мога да рапортувам на гражданите, че догодина Русе става строителна площадка. 
През последната една година направихме много неща в организационен план, подготвяхме процедури и всичко онова, което реално стартира като начало на втората голяма видима промяна на Русе, която ще се случи през втория мандат. 
- Кои ще са първите най-големи и най-важни проекти?
- Догодина стартираме 12 големи инфраструктурни проекта по инвестиционната програма, като за мен най-важното е голямата промяна на Кея - реконструкцията на бул. „Придунавски“,  облагородяването на крайбрежната ивица, надграждането на подпорната стена, за която вече имаме уведомление от Управляващия орган, че сме спечелили проекта по трансграничната програма и до края на годината ще го подпишем. Наред с това ще бъдат реконструирани четирите улици, които ще свързват централната градска част с Кея - „Райко Даскалов“, „Баба Тонка“, „Църковна независимост“ и „Славянска“, като те ще имат същата визия като „Александровска“, така че централната градска част да придобие съвсем различен вид. Започваме ремонт и на част от Парка на младежта, заедно с пространството покрай реката и любимия на русенци и гостите на града Розариум. Ще реконструираме улица „Шипка“, ще изградим Кръгово кръстовище към кв. „Чародейка“ и пасарелки. Много важно е това, което продължаваме да правим в образователната инфраструктура  - училище „Христо Ботев“ и Математическата гимназия ще са с изцяло модернизирани вътрешни и външни дворни пространства. По тези проекти до края на годината ще имаме избрани изпълнители, което означава, че догодина стартираме с реалните строителни дейности. 
- А кога ще започне дългоочакваният ремонт на уличната мрежа и колко средства ще бъдат заделени?
- След празника на Русе ще започнем и големите ремонти по уличната мрежа. Готови сме с процедурата по осигуряване на финансирането, паралелно работим и по обществената поръчка. Предвиждаме да районираме града на три зони, за да имаме и конкуренция, и по-качествено изпълнение. Това трябва да стане факт до края на годината, а до май месец да имаме избрани изпълнители и наред с другите големи проекти да започне и ремонтът на уличната мрежа. 
Осигурили сме 10 млн. лева, като приоритет ще бъде даден на малки улици, тротоарите в кварталите и на по големи улици, като например тротоарът по ул. „Борисова“, който ще бъде изцяло подменен от жп гарата до централната част на града. Смятам, че по този начин ще подобрим изключително много визията на Русе. Наред с това по останалите необхванати улици и тротоари, общинско предприятие „Комунални дейности“ ще продължи също дейността си, като ще имаме възможност да работим повече време и в селата от общината и в град Мартен.  За всички тях само през последната година осигурихме 320 000 лева за различни инфраструктурни проекти по Програмата за развитие на малките населени места.  
- Споменахте, че са осигурени 10 млн., това означава, че ремонтът на улиците ще продължи и през следващите години?
- Ремонтът ще започне през май месец и ще продължи и през 2018 година. Няма как всичко да бъде направено наведнъж. В рамките на няколко години ще направим изключително сериозна промяна по отношение на визията на русенските улици и тротоари. Неслучайно преди да започнем тази дейност съм разпоредил да се изготви и се надявам след това Общинският съвет да приеме една качествена нова Наредба, за да спрем  хаоса с безразборното разкопаване на улици и тротоари от най-различни комунални фирми и оператори.  Ще заложим изключително високи санкции и където компрометират нова настилка, ще бъдат задължени да я възстановят цялата. Вече съм разговарял с ВиК - там, където ще подменяме изцяло настилката, предварително да бъдат подменени и подземните комуникации и системи, защото не е нормално да положиш чисто нов асфалт и след два дни да възникне авария. Това донякъде ще е определящо и кои улици и райони ще влязат в този пакет от уличната мрежа, която ще покрием с тези 10 млн. Поел съм ангажимент пред русенци и поетапно ще търсим максималния ефект, тъй като това е един от най-големите проблеми за Русе на този етап. Един прекрасен град с много красива визия, но това, което искаме да променим е, гражданите като влязат в дома си - да не са с кални обувки, защото пред блока им има дупки. И в тази насока ще работим много сериозно. 
- Казахте, че ако държавата не е стабилна, няма как кметовете да изпълняват програмата си за мандата. Съществуват ли в момента пречки и притеснения пред вас?
- Благодарение на това, че тази година работихме изключително активно, аз нямам никакви притеснения по отношение на инвестиционната програма на община Русе. Имам обаче огромни притеснения, свързани с Националната програма за саниране, защото Русе има 64 блока, чиито документи са в Българската банка за развитие и чакат подписи, а не знаем дали ще има кой да ги подпише. До момента по нея имаме спечелени 33 блока с подписани договори за гарантирано финансиране за 25 млн. 
Наред с тези 56 млн., които имаме гарантирани по инвестиционната програма, като добавим 10-те млн., осигурени за уличната мрежа и средствата по трансграничната програма, имаме гарантирани 120 млн. лева, които ще инвестираме в Русе през следващата година. 
Все пак имам опасения, че ще настъпи едно безвремие, което ще бъде в рамките на 7-8 месеца, докато се избере новото правителство. Затова колкото по-бързо има ново правителство, толкова по-добре. 
- Тоест подготвените големи проекти, които ще променят облика на Русе, не са застрашени?
- Не, за тях нямаме притеснения, защото там сме на етап процедури, където имаме гарантирано финансиране и проектите ще стартират. Надявам се следващото правителство да продължи политиката за саниране на жилищни сгради, защото Националната програма е уникална и работи изцяло в интерес на хората. Ако успеем да санираме 104 блока, които вече са заявени при нас, ще достигнем 1/3 от всички сгради в общината, които имат възможност да бъдат обновени. От една страна това ще промени визията на града, а от друга ще има работа и за бизнеса.
- Неотдавна в кв. „Родина“ се появи информация, че с предстоящото строителство на социални жилища, кварталът ще се изравни със Селеметя! Как ще коментирате това?
- Мисля, че изкуствено се създава напрежение. В тези социални жилища няма да бъдат настанявани конкретно лица от малцинствени групи. Това са общински жилища, които ще бъдат със същия статут, каквито са всички жилища от нашия фонд. Това, което ще се случи в „Родина“ и в част от „Чародейка“, ще даде нова визия на този квартал. Той ще бъде много атрактивен, много красив, няма да ги има тези пустеещи зони. С предстоящите инфраструктурни промени, „Родина“ спокойно ще може да се конкурира с центъра. Ще реконструираме междублокови пространства и ще инвестираме над 600 000 лева в цялата зона на ул. „Чипровци“. А тези социални жилища всъщност ще са жилищни сгради с прилежаща инфраструктура, детски и спортни площадки. Жителите нямат никакво основание да се притесняват. Мисля, че вече би трябвало да гледаме по-разумно на всичко това, особено ако си спомняте протестите, които имаше преди изграждането на пробива „Кауфланд“ от група хора, които подлъгаха живеещите в района. В момента имаме едно уникално съоръжение, което е много красиво и удобно. Поел съм ангажимент в рамките на две години да облагородим района около блок „Скъта“ и блок „Драва“. Политиката ни не е насочена към задължително застрояване на свободните терени. Пример за това е районът на Пети полк, където не сме построили жилищна сграда, а решихме да изградим паркинг,  да го благоустроим, да има пространство. Това ще направим сега и в района на улица „Мадарски конник“, където съборихме старите казарми. Там ще направим разкошен парк с паркинги, за да може хората от трите блока на МНО, както са известни, да се възползват от новата инфраструктура и да се разтоварят пространствата пред самите блокове, които също ще облагородим. 
Във всички райони, където правим нова инфраструктура, основният ни принцип е Русе да си остане зелен град с красиви паркове и градини, които въпреки че се поддържат много трудно, радват русенци.