Месец след като стана известна историята на бизнесмен от Плевен, станал жертва на такава схема, държавата е на крачка от решение, което може да остави този тип измами в историята. Земеделски организации и нотариуси настояват задължително всички фирмени промени да минават през нотариус, съобщи bTV.
С решение на съда от понеделник Павел Стоименов отново е притежател на собствения си бизнес. Олекнал е със земи за 60 хиляди лева, а чист късмет не позволил измамниците да изтеглят два милиона лева европейска субсидия от сметката му.

„Тези хора станаха много нагли и започнаха да крадат абсолютно работещи фирми. Предлагаме тези всички сделки да минават през нотариус, нотариусът да ги вписва в Търговския регистър, след вписването да имат срок от минимум 20-30 дни за проверка на истинността на документите”, обяснява Стоименов.

Кражбите на имоти и дори цели фирми чрез фалшиви договори и пълномощни остават сред най-трудните за разкриване измами. Полицията все още издирва измамниците, задигнали бизнеса на Павел - заподозрените са шестима души от Варненско.

Точна статистика за опитите или кражбите на фирми чрез документни измами няма. Оказва се обаче, че само за два дни, подписът на председателя на Нотариалната камара е бил фалшифициран 2 пъти.

Нотариусите подкрепят идеите на земеделците. Данните за смяна на управител или продажба на дялове ще се съхраняват за 10 години, а опитите за измамата ще бъдат хващани преди мошеникът да бъде вписан като собственик в Търговския регистър.

„Примерът на г-н Стоименов ще остане един лош спомен от миналото. Просто няма как да се случи нито кражба на фирма, нито смяна на управител без редовно проведено и взето решение за това”, обяснява Светлин Микушински - зам.-председател на Съвета на нотариусите.

Нотариусите изчисляват, че ако промените станат факт, разходите на дружествата за заверка на подписите ще са в рамките на 18-20 лева, а за прехвърляне на дялове във фирма около 60 лева.