Българските граждани ще имат възможност да заведат съдебни дела срещу държавата за цената на винетните стикери през 2016 г., но най-рано на 19 май 2017 г.

Това разкри пред Фрогнюз Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, който е инициатор на гражданския иск срещу винетките, внесен в съда. Причината е, че решението на ВАС е обжалвано от Министерския съвет, регионалното министерство, Агенция „Пътна инфраструктура" и четирима граждани. Така петчленен състав на ВАС ще гледа делото на 19 януари 2017 г.

Припомняме, че 15 юли Върховният административен съд реши, че новата тарифа за винетките е незаконна. В мотивите си ВАС е посочил, че при определянето на новите цени не са били спазени важни законови процедури.

„Надяваме се съдът да се произнесе след едно заседание. Дори и това да се случи и предишното решение на ВАС да бъде потвърдено обаче, следва тримесечен срок, в който Министерския съвет ще може да намери начин да създаде правна уредба за компенсация на гражданите заради незаконните тарифи на винетките. Ако това не се случи, всеки гражданин ще може да заведе дело срещу държавата", уточни Димитров. По думите му съдът ще има един месец, за да се произнесе, тоест най-ранният срок, в който ще могат да се завеждат дела е 19 май 2017 г.