Красиво украсеният и уютен дом е мечта и цел на всяко семейство. Това важи с особена сила по време на големи семейни и всенародни празници. Коледа е един от тях и всяка уважаваща себе си домакиня се стреми да превърне дома си в притегателно място за всички близки и приятели. Украсата по време на Коледа е особено пищна и специфична. Несъмнено най-важният елемент от нея е коледното дръвче. Традицията за коледното дърво възниква през ранния период на съвременна Германия, като корените на обичая могат да се проследят назад до 15–ти – 16-ти век. Постепенно тази традиция добива популярност и извън границите на страната, особено през втората половина на 19-ти век. Често се прави връзка с вечнозелените дървета в християнските ритуали, където те са символ на вечния живот. Почитането на дървета е бил разпространен обичай също и сред египтяните, китайците и юдеите, както и сред езичниците в Европа. Този обичай някакси е оцелял в Европа при приемането на християнството, като вечнозеленото дърво се е превърнало в ключов елемент при честването на Коледа.

Днес функцията на коледното дърво се поема от най-разпространените вечнозелени представители  - елата и бора. За съжаление, най-популярният начин да украсите Вашият апартамент в Русе, остава отсеченото иглолистно дърво, което бавно умира в дома ви и след отминаването на празниците бива изхвърлено на боклука. Все пак, през последните години, в бита навлязоха и изкуствените иглолистни дръвчета, които заместват доста успешно живите и по този начин ги спасяват от отсичане.

За да се радвате на такова по време на коледните празници, добър вариант е да си закупите жива стайна ела в саксия. Тя е прекрасна със своята симетрия и мека текстура на листата. Навън растението може да достигне внушителната височина от 50-70 метра, но отглеждана у дома, нейният растеж е бавен и няма да превиши 1,5 метра. За разлика от повечето дървесни видове, тя се чувства добре в саксия и ако полагате грижи за нея, тя ще бъде вашето живо коледно дърво в продължение на много години. Важно е да знаете, че стайната ела се нуждае от много светлина, топлина около 20-30 градуса и влажност на въздуха поне 50 %. Най–добре ще се чувства, ако я поставите на място, което се огрява от слънцето поне два-три часа дневно, но без да бъде оставена директно под горещите слънчеви лъчи. Дървото не се нуждае от много вода и се полива едва когато почвата на повърхността е суха. Много важно правило за добрия растеж на дръвчето е никога да не режете здрави клонки. Стайната ела расте чрез връхчетата на клоните си, за това отрежете ли ги – ще спрете растежа на растението.

Ако полагате необходимите грижи, ще се наслаждавате на красотата и уникалната визия на стайната ела години наред, а по време на коледните празници ще имате автентично коледно дърво – централна фигура в празничния интериор.