ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД пусна в обращение седемгодишна частна облигационна емисия на стойност 130 милиона евро. Емисията е най-голямата емитирана в България и е сред най-големите облигационни заеми в Централна и Източна Европа.

Инвеститорите в облигациите на ЕНЕРГО-ПРО са международни финансови институции, търговски банки, пенсионни фондове и асет-мениджъри. Очаква се част от емитираните облигации да се търгуват на Българската фондова борса.

ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД е водеща българска енергийна компания, в чийто състав влизат електроразпределителното дружество, което обслужва Североизточна България ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, крайният снабдител ЕНЕРГО-ПРО Продажби и ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги – един от най-големите търговци на електроенергия на свободния пазар у нас.

ЕНЕРГО-ПРО Варна е дъщерно дружество на чешката Енерго-Про a.s., една от най-динамично развиващите се енергийни групи в Европейския съюз с инвестиции в няколко европейски държави и държави от Черноморския регион. Енерго-Про a.s. е активна в межународен план в секторите на разпределение на електрическа енергия, производство на електричество от водна енергия, търговията с електроенергия и производството на машини и апаратура за водноенергийния сектор.

„Изключително сме удовлетворени от факта, че ЕНЕРГО-ПРО Варна привлече като инвеститори в най-голямата в историята на българския пазар облигационна емисия  водещи международни и български банки, пенсионни фондове и управляващи активи дружества. Тази емисия е солидна финансова основа за последващи инвестиции. Тя е показателна както за доверието, с което се ползва ЕНЕРГО-ПРО в страната и чужбина, така и за капацитета на българския финансов сектор да мобилизира ресурс за кредитиране на  мащабни проекти“, заяви Главният изпълнителен директор на ЕНЕРГО-ПРО Варна Момчил Андреев.

Приходите от облигационния заем ще бъдат използвани за финансиране на капиталови инвестиции на дружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, включително в рамките на програмата за развитие на електроразпределителната мрежа в Североизточна България през периода 2016-2023 г., както и за оптимизиране на финансовите потоци и финансовите разходи. Инвестиционната програма на ЕНЕРГО-ПРО Варна е насочена към развитие и подобряване на качеството на енергията и услугите за клиентите и включва придобиване на активи, изграждане на нови съоръжения, подмяна и рехабилитация на съществуващата електроразпределителна инфраструктура, проекти за реконструкция и развитие на електроразпределителната мрежа. Остатъчни средства от приходите по емисията могат да бъдат инвестирани в енергийни активи в България, Грузия, Турция и Румъния.

Мениджър на облигационната емисия е Балканска Консултантска Компания ИП ЕАД.