Нарът е един от най-старите плодове, известни на човечеството. Данни за него могат да бъдат намерени в много култури и религии. Този плод, богат на антиоксиданти, винаги е бил почитан като символ на вечния живот.

Много изследвания са потвърдили, че това е един от най-лековитите плодове в света, поради благоприятните си ползи върху сърдечно-съдовата, нервната и опорно-двигателната системи.

Нарът е отличен източник на витамин B5, калий, натурални феноли като флавоноиди и елаготанини.

Само 100 мг нар съдържат 16% от препоръчителната дневна доза витамин C. Фитохимикалите, съдържащи се в нара стимулират производството на серотонин (хормонът на щастието), който подобрява настроението ни и естроген за поддържане на костната маса. Това откритие е изключително важно за предотвратяване на остеопорозата.

Клинични проучвания показват, че нарът съдържа вещества с висока антиокстидантна активност, благоприятни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Тези вещества понижават нивата на “лошия“ холестерол и предотвратяват отлаганията в кръвоносните съдове.

Биологично активните съставки в нара инхибират растежа на рака на гърдата, рака на простатата, рака на дебелото черво, развитието на левкемията. 

Доказано е, че една чаша сок от нар има по-силна антиоскидантна активност от чаша червено вино или зелен чай.

Предимства на сока от нар:
намалява риска от няколко вида рак
предпазва от остеопороза и болестта на Алцхаймер
укрепва имунната система
запазва здравето на зъбите
забавя стареенето
запазва здравето на сърцето и кръвоносните съдове.