Правителството няма да оттегли законопроекта за държавния бюджет за 2017 година въпреки заканите си от седмицата преди балотажа.

"Няма да оттеглим законопроекта, той ще бъде подложен на гласуване в парламента", заяви пред Mediapool финансовият министър Владислав Горанов.

Миналата седмица той обяви, че при евентуална оставка всички внесени законопроекти ще бъдат оттеглени, включително този за бюджета. В интервю за "Инвестор бг" в понеделник сутринта председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) също обяви, че Бюджет 2017 ще бъде оттеглен.

В ранния следобед пред Mediapool обаче и Стоянова потвърди, че в крайна сметка проектът няма да бъде оттеглен. "Разгледахме всички плюсове и минуси. Законопроектът за бюджета наистина е най-политическият закон и не е редно правителство в оставка да налага приоритетите за следващата година. Предвид факта обаче, че не е ясно кога ще има ново редовно правителство и че е възможно т. нар. въртележка да се удължи, преценихме, че е по-добре да не оставяме държавата без бюджет", обясни Стоянова.

Правителството внесе в НС проекта за бюджет за 2017 г. на 31 октомври, както изисква законът. Досега той бе разгледан единствено на първо четене в комисия, но не е минавал през пленарна зала.

По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец.

Стоянова коментира още, че Законът за публичните финанси предвижда възможност и за такива ситуации. Държавата няма да остане без бюджет. Той ще се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов.

"По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание“, обясни тя.

Депутатът от БСП Румен Гечев пък коментира от своя страна, че оттеглянето на бюджета е безотговорно. В същото време според него няма нищо страшно, тъй като правителството на практика не изпълнява бюджета за 2016, защото е замразило 5 млрд. лева от него.

"Съгласно Закона за устройство на държавния бюджет, когато такъв не бъде приет до началото на годината, приходите се събират по закона за бюджета за миналата година, а разходите трябва да са не по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година. Държавата си работи, няма нищо страшно", каза Гечев.